България трябва да използва всички възможни лостове и механизми на ЕС в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните граници. Очаквам българското правителство да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в подобни случаи.

В отговор на журналистически въпрос за подадената оставка от президента на БФС заявих, че футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото е управлението на държавата, такова е и управлението на българския футбол.

За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата федерация, каквито са и изискванията на ФИФА и на УЕФА. Това не трябва да се допуска, но се превърна в практика и по отношение на много други институции.

Със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления управляващите се саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете, нито една федерация, включително БФС няма охранителни и разследващи функции, нито може да изземе функциите на органите на реда и на държавата. Затова, според мен, искането за оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон носят тази отговорност.

Недопустимо е да се генерализират обвинения в расизъм по отношение на българското общество. Крайно неприятно е България, която спаси 50 хиляди евреи и не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. Държавата трябва да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство, но докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и котрапротести, тези рецидиви ще продължават.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.