Местният парламент прие скандална докладна записка на кмета на ГЕРБ Димитър Николов за обслужване на частни и корпоративни интереси
Общинската улица, минаваща покрай летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и водеща към морския бряг, вече е частна собственост и недостъпна за граждани и туристи от България и света, решили да посетят тази част в Бургаска област. Това става след взето решение на скандална сесия на Общински съвет – Бургас, проведена на 28.04.2020 г., на която е осигурен в нарушение на закона пълен комфорт около феодалните владения на „Лукойл“ и Доган в живописния парк „Росенец“ (известен още като „Отманли“), съчетаващ гора и море в едно.
Предложението на кмета Димитър Николов, който е и зам.-председател на управляващата партия ГЕРБ, включва преобразуване от публична общинска собственост в частна общинска собственост на улици, водещи към бреговата ивица в близост до Доган сарай, като след това по предварителен договор идеални части от тях бъдат прехвърлени чрез заменки на две фирми - „Хермес Солар“ ООД и „Стрейтлайн“ ЕАД (свързвани в публичното пространство с Ахмед
Доган).

Това, разбира се, не е изрично упоменато във входирания за гласуване документ, но се установява при проследяване на точното местонахождение на процесните имоти по Кадастралната карта на Бургас, с които Общината заменя идеални части от четири улици – публична общинска собственост, с други терени, като така се увеличава периметърът между Сарая и преминаващи в близост „нежелани гости“, искащи да стигнат до бреговата ивица. Достъпът до морето става невъзможен за обикновените граждани, защото се прегражда от частни имоти.

Така ден преди отпразнуването на своя рожден ден - 29 април, почетният председател на ДПС Ахмед Доган получава голям общински рахат-подарък от кмета на Бойко Борисов и ГЕРБ - Димитър Николов.
Решението е взето при безпрецедентно и в нарушение на закона „прегласуване“ на извънредно приетата т. 41 в Дневния ред на заседанието (по спешна докладна-записка на кмета Димитър Николов), за да се получи желаният резултат.

Само ден преди заседанието на местния парламент, на 27.04.2020 г. кметът на Бургас Димитър Николов (зам.-председател на управляващата партия ГЕРБ) входира Докладна записка от 47 страници, с която иска промяна на уличната мрежа в част от парк „Росенец“. Време напълно недостатъчно на съветниците да се запознаят в дълбочина с материалите по нея, за да реагират законосъобразно и да вземат най-целесъобразното за избирателите си решение, с което не увреждат обществения интерес и не погазват върховенството на закона.

Докладната записка  08-00-10030/24.04.2020 г. на Димитър Николов - кмет на Община Бургас, относно: Одобряване на изменение на ПУП-ПРЗ за кв. 1, кв. 2 и кв. 10, в територията на лесопарк "Росенец", гр. Бургас (т. 41 от Дневния ред), е приета от общински съвет в нарушение на Закона за общинската собственост (ЗОС) и Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общински имоти на община Бургас, съгласно които от публична в частна може да бъде преобразувана общинска собственост с гласовете на 2/3 от съветниците. Тя не е минала и за обсъждане през комисиите на местния парламент. При гласуване на предложението не се събират достатъчно гласове „ЗА“ и решението не се приема от общинските съветници. Тогава в заседателната зала избухва лют спор, кореспондиращ със скандал, и се дава 15-минутна почивка, в която е започнало уговаряне - предложението да бъде прегласувано и прието.

При абсолютно погазване на закона и правилата, докладната записка е подложена на ново, второ гласуване. Това автоматично превръща взетото решение в незаконосъобразно, въпреки че предложенията са приети с 40 гласа „ЗА“ при втория опит. (Почин на ГЕРБ, вероятно пренесен от „мачлетата“ в политиката от премиера Бойко Борисов, който повтаря изпълнението на дузпа до отбелязване на гол.)

Нормативната рамка - 2/3 гласа „ЗА“ от общия брой на всички общински съветници за приемане на решене, свързано с преобразуване на общинска собственост от публична в частна, не е изпълнена при редовно проведеното гласуване. В нарушение на закона предложенията са подложени на второ гласуване след 15-минутна почивка, за да се получи желаният резултат.
Тази информация бе потвърдена пред Либерта.бг и от общинския съветник на Бургас от ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски в телефонен разговор.

На страницата си във Фейсбук общинският съветник от „Демократична България“ в черноморския град Иво Баев написа:

„Вчера присъствах на уникална, поне за мен, сесия на Общински съвет-Бургас. По една докладна записка след дълги дебати се проведе и приключи гласуване. Гласуване напълно редовно! Резултатът, обаче, на някои хора или някой човек, не се хареса и...даде се 15 мин. почивка, оформиха се някакви странни групички тук-там и след тези “консултации” ...се обяви “прегласуване”. Ама защо, ама по коя законова процедура...такова “законотворчество” не съм нито виждал, нито чувал! Пълно своеволие и беззаконие в процедурата! Казах ясно на всички, които искаха мнението ми, че такова животно като “прегласуване”, след редовно проведено гласуване, просто няма. Е, след т.нар. “прегласуване” търсения резултат беше постигнат. Нагло! Срамно!“

Официалните мотиви на кмета на Бургас Димитър Николов - докладната записка да бъде разгледана извънредно, „са свързани с удовлетворяване на специфичните изисквания за сигурност на стратегически обект – Нефтобаза „Росенец“ и осигуряване на условия за изграждане на икономически изгодна за Община Бургас инфраструктура в рибарско селище „Ченгене скеле“ и лесопарк Росенец, чрез  осигуряване на средства по ПУДООС“,

както и

„С писмо с изх.№100-01-2350-10.05.2018г. от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е постъпило предложение за предприемане на необходимите действия за гарантиране на сигурността на нефтобаза Росенец, която съгласно Постановление на Министерски съвет №181/20.07.2009г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за национална сигурност се явява обект от стратегическо значение за сигурността на страната“, се разбира от входирания документ.

По този въпрос от процесната докладна записка е взето решение - „за осигуряване сигурността на частната рафинерия“ на „Лукойл“, по външната й ограда да бъде построен за сметка на данъкоплатците общински път, по който да се движи, вероятно по-комфортно, охраняващият въоръжен караул.
На заседанието е възникнал отново спор: „защо ще се изгражда асфалтова алея за сметка на Общината, която няма да се ползва от гражданите, след като там има „черен“ път, и защо не бъде за сметка на „Лукойл“?“. Въпрос, зададен от общинския съветник Константин Бачийски. В отговор кметът Николов е заявил, че пътят е лош, буренясал, труднопроходим, а обезпечаването на финансовата част със средства от общинската хазна оправдал с падналата цена на нефта на борсите и загубите от това за „Лукойл“, каза за Либерта.бг Бачийски.

В закона няма понятие „прегласуване“. За легитимно се счита решението на Общински съвет - Бургас, с което предложенията на кмета Димитър Николов по т. 41 от Дневния ред на заседанието на местния парламент са отхвърлени.
Безапелационно, с начина на приемане на предложенията и превръщането им в решения в горецитираната скандална Докладна записка -  с „прегласуването“ им след редовно гласуване, при което явно не е постигнат желания резултат за определен кръг от хора, грубо се потъпква законът.
„Прегласуването“ в същността си е незаконосъобразно, а процесът по гласуването с „втори опит“, след редовно гласуване, е незаконен. Освен незаконосъобразни, предложенията за ликвидиране на точно определени общински улици и изграждането на нова в чужд интерес, е и нецелесъобразно, защото не обслужва обществените потребности, ощетява финансово данъкоплатците и ограничава правата им – достъп до изключителна държавна собственост, каквито са бреговата ивица и плажът. В същото време с тази докладна записка на Димитър Николов се удовлетворяват предимно (косвено и пряко) частни и корпоративни интереси.
С незаконосъобразното решение на Общински съвет – Бургас се узаконяват и серия други корупционни практики и незаконни действия, свързани с летния сарай на Ахмед Доган и нефтобазата „Лукойл“ в парк „Росенец“ – руски анклав на българска територия. Казуси, които Биволъ е разследвал през годините и подробно е описал в свои статии. (тук, тук, тук, тук, тук).

А как за 15 минути почивка общински съветници, в присъствието на кмет, се „убеждават“ и „мотивират“ за промяна на вече взето решение, отговор може да бъде потърсен и намерен в първото място по корупция, което България заема сред държавите-членки в ЕС. Както и в страха от триумвирата "Борисов-Пеевски-Доган".

Либерта.бг поиска преди седмица от Общински съвет - Бургас, съгласно ЗДОИ, протокола от гласуването на процесното заседание в частта т. 41 от Дневния ред, за да уведоми обществеността как са гласували поименно общинските съветници по тази знакова докладна-записка. До редакционното приключване на статията отговор не бе получен. Въпреки това медията ни узна как са гласували общинските съветници от различните политически сили в местния парламент на Бургас.

Гласувалите със „ЗА“ общински съветници на Бургас, за незаконното приемане на предложенията в докладната записка на кмета Димитър Николов, са:

ГЕРБ - Анелия Тодорова Иванова, Антонио Христов Душепеев, Бойчо Стоянов Георгиев, Борис Петров Ангелов, Веселин Матеев Пренеров, Виолета Маркова Илиева, Георги Иванов Маринчев, Георги Петров Дракалиев, Димчо Грудев Грудев, Евелина Василева Михалева, Ивайло Димитров Колев, Иван Георгиев Гаврилов, Калояна Живкова Петкова, Красимира Семова Маркович, Николай Георгиев Стоянов, Пеньо Николов Мечков, Петър Тотков Статев, Севдалина Христова Турманова, Сотир Николов Сотиров, Тодор Жаков Йосифов, Тони Артюн Минасян, Юлиян Жеков Кулев, Юлиян Христов Георгиев

БСП - Йордан Георгиев Георгиев, Павел Маринов Маринов, Чанко Миндов Мирчев

ДПС - Шерафет Асан Мехмед

НФСБ - Боян Диянов Дяков, Милен Ненчев Ненчев

СДС - Георги Митев Митев, Станимир Димитров Апостолов

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Георги Събев Събев, Кирил Кирилов Начев

„Демократична България“ - Димитър Георгиев Найденов

„Движение България на гражданите“ - Живко Иванов Табаков, Костадин Евгениев Андонов, Манол Божидаров Тодоров, Стоян Демирев Грозев

„Ние, гражданите“ - Стоян Иванов Колев

Гласували „ПРОТИВ“:

„Възраждане“ - Диян Тодоров Георгиев

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Константин Живков Бачийски

Гласували „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“:

„Средна европейска класа“ /СЕК/ - Красимир Калудов Тодоров, Христина Иванова Секлемова

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-гр. Бургас в 30-дневен срок от обнародването му.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.