Правителството на Бойко Борисов назначи бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул на България в испанския град Валенсия. Това се случва след като Висшият съдебен съвет се събра извънредно, за да възстанови Георгиев на работа като магистрат в Специализираната прокуратура. 

Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание на 9 август и e публикувано на 12 август. С него от длъжност се освобождава досегашният консул във Валенсия Цветелин Цолов.

Преди да подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия, НАП започна да проверява Пламен Георгеив заради скандала с терасата на апартамента му в София, с който влезе в хрониките на "Апартаментейт". Тогава Георгиев, по съвет на премиера Борисов, излезе в дълга отпуска. От приходната агенция констатираха, че Пламен Георгиев е "чист като момина сълза". Междувременно, обаче, от строителния надзор се произнесоха, че изградените на терасата на покрива на блока навеси с барбекю и джакузи на Георгиеев са незаканни и трябва да бъдат премахнати.

Пламен Георгиев вече официално е генерален консул в испанския град Валенсия. Тук изниква въпросът - дали владее испански език, което е едно от задължителните изисквания за заемането на този пост?

Официалната публична биография на проваления като началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев стартира през 2001 г., когато завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Кариерата му започва в Столичната следствена служба през 2002 г., разследва стопански и криминални престъпления. По-късно е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2008 г. Георгиев не успява да стане съдия. През 2009 г. е командирован в Софийската градската прокуратура. След това стига до Върховната касационна прокуратура, където става част от специализирания екип за корупционни престъпления.
В края на 2011 г. Георгиев печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура. Поканен е за заместник-министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ по времето на министър Диана Ковачева. Георгиев остава в правосъдното ведомство, където отговаря за затворите до януари 2013 г. Същата година е назначен от премиера Бойко Борисов за председател на КОНПИ и нататъка знаете.

От публично известната информация за Пламен Георгиев, обаче, не става ясно къде и с какъв профил е завършил средното си образвание. Владее ли чужди езици, поне два, като задължително единият трябва да е испански, за да бъде назначен на дипломатическа служба като генерален консул на България във Валенсия? В противен случай ще изпълнява служба в нарушения на закона, защото не отговаря на законоустановения за тази дейност профил. Притежава ли сертификати от успешно завършен курс по испански език - също не е известно.

За главния прокурор Сотир Цацаров се знае, че е завършил езикова гимназия с профил "Английски език", което донякъде предполага владеенето на езика на Шекспир.. Защо него не го пробват нещо дипломатическо във Вашонгтон през февруари, когато няма да е главен прокурор на Република България?


 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.