Стефка Стоева – председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК), обяви на днешното заседание на органа, че ще подаде оставка. Решението й идва само около половин година преди редовните парламентарни избори. Стоева предположи, че комисията ще бъде използвана като „необходимия грешник” на изборите, ако се провали машинният вот.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини, съобщи БНР.

Оставката ще се депозира в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията.

Стоева продължава да смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

В последните седмици възникна напрежение между Централната избирателна комисия и вицепремиера Томислав Дончев по въпроса за машинното гласуване. Онзи ден от ЦИК информираха, че при тях, чрез дружеството "Информационно обслужване", са били препратени оферти за машини, постъпили миналия месец в МС. Документите са на английски език.

Според председателя на ЦИК Стефка Стоева всички тези въпроси трябва да бъдат обсъдени с правителството, като държавата трябва да купи, а не да наема машини за гласуване.

„Винаги съм считала и съм го повтаряла, че държавата е тази, която трябва да закупи машините. Това е сериозно дело, отговорен въпрос, става дума не само за закупуване, но и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че трябва да комуникират органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, защото не е само наше дело,“ заяви тогава Стоева, цитирана от БНР.

Остро изказване по проблема направи заместник-председателят на ЦИК Севинч Солакова. Тя подчерта, че комисията е водещ орган по организацията на предстоящите парламентарни избори, но, според нея, е пренебрегната от изпълнителната и законодателната власт.

„Интересно как така заместник министър-председателят има среща с правна комисия в Народното събрание относно изменение в Изборния кодекс без да е необходимо, дори да бъде информирана Централната избирателна комисия без коментар. Интересно, пак казвам, как се възлага на частно дружество с държавно участие извършването на международно пазарно проучване на производиетли на машинно гласуване и цени без да се информира ЦИК“, каза Севинч Солакова в днешната дискусия по темата за машинния вот и организацията му. 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.