Денят на Европа отбелязва датата на Декларацията на Шуман, с която Европа прави първи крачки по пътя към днешния Европейски съюз. Преди 71 години, на 9 май 1950 г., Робер Шуман прави изявление, в което призовава за солидарност между Франция и Германия. В качеството си на френски министър на външните работи той иска от страните да споделят производството на въглища и стомана, за да направят войната „не само немислима, но и практически невъзможна“.

Призивът му е чут и други европейски държави се присъединяват към инициативата, като поставят основите на траен мир. Декларацията на Шуман и моделът на международното сътрудничество в нейната сърцевина са първата стъпка по пътя към днешния Европейски съюз.

9 май съвпада с Деня на победата, краят на Втората световна война в Европа, който се чества в бившия Съветски съюз и в Руската федерация.

,В град Поморие Денят на Европа и на победата над хитлерофашизма ще бъде отбелязан с поднасяне на венци и цветя от 10:30 ч., на 9.05.2021 г., пред паметника на загиналите във войните, намиращ се в центъра на града.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.