Общинският съвет гласува решението с мотива, че това е един от големите морални капитали на българския народ
 

Градското пространството между улиците „Александровска“, „Алеко Богориди“ и „Генерал Лермонтов“ да се нарича площад  „Толерантност”, решиха общинските съветници в Бургас на 26-ти февруари 2019 г. Така Бургас ще бъде първото населено място в България, което прокламира това изконно морално качество, белязало цялата история на българския народ. 

Предложението в Бургас да има площад на толерантността е по идея на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. То е внесено от Инициативен комитет, събрал подписите на над 50 авторитетни личности от Бургас - хора на изкуството, науката, бизнеса, общественици, политици.. Сред вносителите са имената на проф. арх. Тодор Кръстев – почтен председател на “Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места” ICOMOS България, поета и писател Недялко Йорданов, композитора Стефан Диомов, режисьора Камен Калев, адвоката Иво Баев, художника – реставратор Климент Атанасов, поета Борис Бухчев, журналиста Асен Йорданов и др. 

Снимка на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

Мотивите са, че именно толерантността е в основата на българската морална ценностна система и светоглед, още от зората на българската държава до наши дни. Именно върху прокламирането на принципите на толерантността е утвърдена държавността ни, както и уникалните български писменост и култура през Средновековието. Цялата ни епопея на национално-освободителни борби в новата българска история се гради върху заветите на толерантността и благородството към всички жители на българското землище. Желанието на вносителите е тази зона да се превърне в своеобразна  визитна картичка на модерния, мултикултурен и традиционно космополитен Бургас, която да излъчва своето глобално послание за човечност,  разбирателство и мир. Бургас е един от малкото градове, които са дали и своя непреходен принос в националните култури и на съседни страни. Бургаските поети Реджеб Кюпчу и Костас Варналис са признати също като неотменима част от образователните програми и литературата в съседните Турция и Гърция. 

Новоименуваният терен е в непосредствена близост до Община Бургас. Той е в зона, около която се намират в хармония православна, арменска, католическа църкви и еврейска синагога. В зелената площ на пространството са издигнати 2 паметника посветени на геноцида срещу арменците и евреите през двете световни войни. Тези общности, които са част от съвременната българска нация, са изразили в паметни знаци своята благодарност към сънародниците си българи за акта на солидарност и спасение, който са получили в България. Паметникът на жертвите от арменския геноцид е в близост до Паметника на благодарността издигнат от потомци на еврейската общност и Център “Алеф” по случай 75 г. от спасяването на Българските евреи. Паметникът бе открит тържествено преди 1 година в присъствието на държавници, висши духовни лица, дипломати и стотици граждани на Бургас. 

Предложението бе поставено на обществено обсъждане от общинската администрация, проведено на 24 февруари т.г. На него присъстваха общественици, граждани, представители на БПЦ. Преобладаващото мнение от обсъждането бе, че Бургас и обществото ни биха спечелили от популяризирането на толерантността, като един от принципите, върху които се гради човешката цивилизация. Гражданите,  присъстващи на общественото обсъждане, се обединиха около идеята, че днес в  Европа и надигащите се ксенофобски настроения,  толерантността ни е още по-нужна. 
Неслучайно общинските съветници гласуваха решението за именуването на пл. Толерантност в навечерието на 10 март -  Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите от Холокоста. Един от основните поводи за гордост от общонародния подвиг на предците ни пред лицето на целия свят. Веднага след редовното си заседание членовете на ОС гледаха филма на Алберта Алкалай „Да помним”. Документалният разказ изважда от забвение имената на най-заслужилите бургаски общественици, които са направили възможното бургаските евреи да не бъдат депортирани и унищожени.  По инициатива на Център „Алеф“ преди няколко години ОбС – Бургас увековечи имената на двама от тях -  кметът на Бургас /1939г. – 1944г./ – д-р Дянко Пръвчев, заедно с писателя и бивш депутат от Демократическата партия - Петко Росен /1880-1944 г/. Заради своята смела позиция в защита на съгражданите си от ерейски произход, те бяха посмъртно удостоени с най-високите отличия „Почетен гражданин“ и „Почетен съветник“ на Бургас. 

Ето какви са били думите на Петко Росен по този повод:

„Българският народ има един голям и ценен морален капитал, своята толерантност към чуждите малцинства у нас. Ние като народ сме се гордели с този капитал и със своята човещина, сега за хатъра на Хитлер и него трябва да пожертваме и да се изложим пред световната съвест. Евреите у нас са мирни граждани, много от техните синове са воювали рамо до рамо с нас във войните и са си дали живота за нашата родина. Нашият народ не изпитва омраза към тях. Те са приобщени към нас. Никога в България  не са извършвани погроми и гонения срещу тях. Жълтите звезди, които са им прикачени сега са срам за нас. Ние, гражданите на Бургас, високо протестираме за готвените безчовечни мерки спрямо евреите. Тази акция ще сложи мрачната си сянка върху нашия народ като зверове и убийци.”

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.