..."Властта е много разтревожена. Цялото правителство е построено върху нездрава основа. Построено е като временно, за да изкара още известен период. Никой не си е правил илюзията, че тази коалиция ще издържи и ако издържи, че ще управлява в интерес на страната. Тук Бойко Борисов няма особено полезни ходове. Валери Симеонов е срам за нацията...  Ако остави този случай да отмине, без да свали Валери Симеонов, това ще избуи в друго недоволство. Протестът ще продължи в друга посока."

Доц. д-р Мария Пиргова е преподавател в Софийския университет. Тя е доктор по политология и е доцент по сравнителна политология и политически анализи. Поводът за интервюто с доц. д-р Мария Пиргова не е свързан с преподавателската й дейност, а с политическата обстановка в страната и протестът на "кресливите жени" с "уж болни деца", които поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов по обективни причини.

-    Госпожо Пиргова, отпуши ли вчерашният протест на майките волята за промяна или това ще е само шум в системата, която ни убива?

-    Аз смятам, че този протест е голям фактор в отпушване на общественото мнение, в падането на много бариери на страха, които от доста време ни владеят. Разбира се, ще следим каква воля ще проявят майките от тук нататък и гражданството как ще ги подкрепи, защото много се спекулира с всичко. Властта е много разтревожена. Така или иначе за мен този процес е начало на края на това правителство.

-    Като политолог, моля Ви да коментирате, колко наглост се изисква, за да се обявиш срещу почернените от природата майки-страдалки и срещу народа, в чието име си положил клетва да служиш?

-    Смятам, че хора като Валери Симеонов са изначално невъзпитани и негодни за длъжността, която заемат. Избутан до върховете на държавната власт, един такъв човек, с липсващи няколко години от възпитанието, е страшно вреден за държавата и за примерите, които дава. И не са само майките. Това е възрастната жена ударена на границата, ходенето по дискотеки, заниманията с проблеми на махленско равнище - всичко това води политиката до сериозни низини. И аз се боя, че тази неадекватност към ЕС се вижда повече и повече. Ние ще получаваме все повече критики отвън, въпреки възмущението на властта. Мисля, че правителството в лицето на премиера вижда тези последствия, но няма възможност да се справи с тях, защото цялото правителство е построено върху нездрава основа. Построено е като временно, за да изкара още известен период. Никой не си е правил илюзията, че тази коалиция ще издържи и ако издържи, че ще управлява в интерес на страната.

-    Изпреварихте следващия ми въпрос. Едно от болните дечица по време на протеста на майките, с видим говорен дефект, отваряше само с уста на „о“-то при виковете на възрастните:„Оставка“! Що за образ и управление показваме на Европа, колкото и в момента да е загледана в себе си?

-    Образът ни в Европа отдавна се знае по публикуваните биографии на хората, които ни управляват, техния бекграунд, начина им на управление. Истината е, че Европа не иска да си създава проблеми и много трудно реагира на ставащото у нас. А и съмнявам се, че тя също печели от ставащото у нас.
Знае се, че еврофондовете се разпределят по корупционен начин. А тези еврофондове не са само на територията на нашата страна. Всичко това се знае още, ако щете, от времето на президента Първанов, когато бяха първите намеси на ОЛАФ у нас и първите осъдени. Така, че всичко се знае, но част от европейската бюрокрация печели заедно с определини фигури у нас. Така гражданите остават още по-смачкани.

-    Как тълкувате факта, че нито една партия не застана зад протеста на майките? Дали БСП се уплаши от евентуални ексцесии и окървавяване на недоволството или заради събствените й вътрешнопартийни проблеми, поради които й е рано за избори?

-    Предполагам, че страхът в случая е от външни проблеми. Според мен, обаче, те трябваше да подкрепят майките, независимо от това, че отсрещната страна крещи за политическа подкрепа. Ами тези въпроси са политически! Ако няма политическа намеса, значи, че в България няма никакво политическо и гражданско общество. Така, че страховете на опозицията са напразни. Тя е скована неизвестно защо. Този голям проблем е в сърцата на гражданите, а вътрешните проблеми на БСП са за вътрешна употреба – тя винаги ги е имала и ще ги има.

-    Може ли да припомните значението на „хунта“- не за читателите, а за едрия капитал, воглаве със самия Симеонов, които така нарекаха майките? Да не би да се е разширило значението на думата в развоя на езика?

-    Аз мисля, че културата на господин Симеонов може да позволи да нарече всеки с всичко в името на собствената си власт и просперитет. Това е човек безогледен, безочен - срам за цялата нация. Като казвам, че сме свидетели на началото на края на това управление, означава, че нацията вече започва да изпитва огромен срам от тези, които я управляват. Този срам поражда възмущение и ще нараства. Тук Бойко Борисов няма особено полезни ходове. Ако остави този случай да отмине, без да свали Валери Симеонов, това ще избуи в друго недоволство. Протестът ще продължи в друга посока. Проблемът тук е в поведението на опозиционната партия БСП, която трябва да реши - ще вземе ли отношение към гражданските протести, ще ги оглавява ли? Защото тези протести се нуждаят от лидери. Огромният проблем е за българските синдикати, които работят заедно с управляващите, в услуга на работодателите. По тази причина видяхте, че работодателите подкрепят Валери Симеонов, което те никога не биха си позволили 
при едни нормални и силни профсъюзи. Синдикатите са казионни, предателски.

-    Докъде ще стигне една държава, доц. Пиргова, която мобилизира целия властови ресурс на МВР в охрана на властта, вместо да го изпрати по градове и села, където ежедневно стават престъпления?

-    Ами ще стигнем до още по-ниски показатели, от гледна точка на сигурността. От гледна точка на свободното слово - ние ще падаме надолу и надолу в класациите. Още повече, че извън големите градове, по отношение на населението, в България се извършва геноцид. Хората са оставени без медицинска услуга, живеят сами, няма пътища в много села. Тези процеси вървят навсякъде, но нашето обезлюдяване е нечовешко. Това не е преместване на хора - това е смърт на хора.

                                    
 

 

 

                                    

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.