Не го харесвам Иван Гешев, заради начина му на говорене. Говори неправилно граматически и казва неконституционни неща. Той няма необходимата интелигентност да заеме тази длъжност. Това каза Нели Куцкова, съдия в Софийския апелативен съд и бивш председател на Съюза на съдиите, в ”Честно казано с Люба Кулезич” по телевизия Евроком..

Не познавам въобще Иван Гешев или ако съм го срещала, не съм го познавала. Мисля, че всички се подразниха от начина, по който е наложен като единствена кандидатура. Не са го подкрепили всички прокурори. Впечатлих се от подкрепата от академици, недопустима е подкрепа от органите на МВР и ДАНС. Тази подкрепа беше в резултат, че се появиха много критики и са трябвали контрааргументи. Ако всички тези от МВР и академици се бяха изказали против Гешев, щяха да кажат, че има ВСС и това не е тяхна работа, обясни Куцкова.

За мен от тези, които са корифеи, нито един не се кандидатира за Специализирания съд. Той бе създаден да обслужва властта. Аз не би работила в този съд, категорична бе съдийката.

Съдия Куцкова коментира и сагата около случая "Полфриймън": Нещата стават по-грозни и безнадеждни. Езикът на съдиите е трудно достъпен и лесно се манипулираме, лесно е да насъскваш хората. В последния случай много хора злоупотребиха с мъката на хората, с нея да охулят съдия Калин Калпакчиев, който се е доказал като съдия и противник на главния прокурор, посочи тя.

Става все по-трудно да си нормален, почтен съдия - който решава делото по закона. По случая има присъда, Джок Полфриймън е осъден. Той е признат за виновен с влязла в сила присъда. Въпросът е, защото този човек, като има много, хиляди такива случаи, допълни тя.

Това беше повод да се удари колегата Калпакчиев, който е председател на Съюза на съдиите. От 1997 г. този съюз не е изменил на функцията, да отстоява независимостта на съда, заяви Куцкова.

Към тази сутрин съдиите, които поискаха да бъдат подкрепени от обществото, станаха 340. И тук след като едни съдии бяха заплашени, ВВС не взе решение да им си осигури защита, а напротив...Във ВСС е имало позиция на колеги, в която се е казвало, съдът за бъде подкрепен. Но когато чуваш, че има заплахи за публична разправа и се присъединяват министри....

Обръщението на съдиите е по-скоро омерзение от органа, който трябва да отстоява истината. Това е по-скоро обръщение към хората. Достатъчно е хората да се замислят. Дори не е необходима външно изразен подкрепа. Макар че получихме подкрепа от адвокатите. Те имат интерес съдът да е безпристрастен. Това е ценна подкрепа, смята съдийката.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.