Някои преди много години ги нарече ГРОБари. За съжаление тогава въобще не е бил наясно, колко буквално прав ще се окаже днес

Безличните интервюта на управляващи политици играят силно укрепваща за тях роля в дни на народен гняв и властова несигурност.

За n-ти път Томислав Дончев се появява в прайм тайм и не казва нищо съществено. Всъщност казаното пасва еднакво и за ковид ситуацията, и за опазването на горския сънливец, и за значимостта на ръчното плетиво.
Това е перфектен пиарски трик, защото публиката – може да е сухо, сиво, безлично и безмислено говорене – но го преглъща. Не е люто, горчиво, пиперливо или огнено. Не е онова, Бойковото, което се отхвърля априори. Боза е – нито гъста, нито рядка, нито сладка, нито кисела - навлиза безвкусно и неусетно. И приучава поглъщането. А след бозата, приучения да поглъща, ще приеме всеки – както го нарече един изборен мушмурок – предизборен трик.

Сега великата PR-агенция, която получава милиони, ви укротява с интервюта, които няма как да ви ядосат. Там не се задават горещите въпроси на деня, а ако има такива отговорите са обтекаеми като Вселената. Например: ДО СЕДМИЦИ! Което привидно е отговор, но де факто го получаваме от десет години. Това приучава да не реагирате и спокойно да чакате “ДО СЕДМИЦИ” още десет години.

Глашатаите на властта тръбят, че управляват кризата, а всъщност ушите им са наострени къде се пищи най-силно. И тичат натам с камерите, за да кажат какви пари дават и как се справят. После пак опъват врат да чуят и тичат в следващата посока. Само Т. Дончев не разбрал, че управляват кризата и тази сутрин изсипа високомъдрено, че кризите не се управлявали. И така зачеркна векове трудове на блестящи световни и български умове, разработили системи и технологии за управление на кризи от всякакво естество.
В основата си плановете за контрол, управление и справяне с кризи съдържат анализи, прогнози, математически модели, проучвания, статистика, превенция, обезпечаване, планиране и готовност в дългосрочен план. Все неща, които нашего брата в правителството не познава и спокойно отрече, че кризите се управляват. Науката (каквото и да е имал предвид) била казвала, че не можело да се управлява, а само да се подтискат и ограничават последствията...

Това е скандално непознаване на приципите за сигурност на една нация. Което означава, че тя е обречена, ако се управлява от такива хора. Ако управляващите са с нагласа да са кротки наблюдатели и като радиоводещи да съобщават събитията и как са се отнесли към тях, то защо са ни?! Ако според тях това да сме на първо място по смъртност от ковид, и да умират хора по улиците, е най-нормалното нещо, това са нещата от живота и просто трябва да чакаме изборите, то наистина защо са ни тези хора?!

От интервюто на Томислав Дончев разбирам, че искал да се съревновава на избори. Да, на този терен всичко е овладяно и битката е неравна. Но защо ще стоят във властта до изборите, след като не можели да управляват кризите, а само ще се занимават с последствията - това си го може администрацията и без тях.
С подобни познания, схващания и маниер на употреба на властта, ни очакват единствено констатации, закъснели действия от тяхна страна и порой от проблеми. А в сегашната ситуация, както се видя и смърт.

Оневиняването на властта в разни интервюта с толкова лека ръка, че, виждате ли, кризите не се управляват, а трябва да си преминат спокойно, без да закачаме властта за проблемите, произтичащи от неподготвеността и тежкото състояние на здравната система, е особена наглост, която ни се поднася лежерно и естествено, сякаш е шал, който трябва да наметнем и кротко да се наредим на опашката за трагични случаи в България.

Някои преди много години ги нарече ГРОБари. За съжаление тогава въобще не е бил наясно, колко буквално прав ще се окаже днес.

Другата глупост, която чух от Т. Дончев днес е, че за несъстоялите се положителни реформи било виновно обществото, защото нямало консенсус.
При тяхно мнозинство на парламентарно и административно ниво толкова скандални решения, закони и сделки прокараха, че въобще не ги интересуваше, че обществото е против. От позиция на силата на мнозинството прокараха какви ли не угодни за тях, но скандални промени! Само за нужните на обществото електронно правителство и всички други реформи не намерили консенсус!!!

Много време му отделих на този философ днес, но ми преля чашата от глупостите им!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.