"Независимата Комисия за защита на конкуренцията, председателствана от майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, не намира проблем в това Нова телевизия, която привидно е на Домусчиев, да придобие пеевските Канал 3 и пакет музикални телевизии и радиа, въпреки съществено увеличения пазарен дял на медийната група.
Няколко години по-рано, същата тази Комисия, при сходни критерии, спря сделката за придобиването на Нова телевизия, за да я даде после на Домусчиев и Пеевски, а те да я превърнат в проправителствена крепост.
Просто един малък пример за завладяната държава."
- коментира Кирил Мучев.


Майката от КЗК и депутатът от ГЕРБ.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Нова броудкастинг груп", компанията, която е собственик на Нова телевизия,  да придобие телевизионния канал "Канал 3" и още 4 радиостанции и музикална телевизия. Това става ясно от решение на антимонополната комисия от 17 септември, пише "Сега".

Сделката стана известна на 1 септември, след като "Нова броудкастинг груп" подаде искане в КЗК да закупи Канал 3, радиостанциите "Веселина", "Витоша", Magic FM и "Дъ Войс", както и музикалната телевизия "Дъ Войс Ти Ви".

Всички тези медии се смятат за тясно свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. През 2015 г. майка му Ирена Кръстева дори получи официално разрешение от КЗК да придобие Канал 3, но впоследствие Пеевски, който междувременно получи контрола над общата им медийна компания, се отказа да финализира официално сделката. Въпреки това фирми, за които е известно, че са под контрола на бизнесмена-депутат, останаха основни рекламодатели в Канал 3.

В анализа на комисията по сделката "концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което да засегне ефективната конкуренция" на медийния пазар. Според КЗК сделката "не би могла да породи антиконкурентни ефекти".

КЗК приема, че Нова тв със сделката ще разшири влиянието си на пазара на радиореклама, но отбелязва, че той е високо конкурентен група и медийната група ще е втора по дял. Първа е "Фреш Медия" (24.29%), а на Нова тв е 21,09 %.

"Останалите участници на пазара имат дял в границите 5% - 16%. Следователно може да се приеме, че обогатяването  на предлаганото от "Нова Броудкастинг Груп" портфолио няма да ѝ даде такова съществено предимство, което значително да засегне конкурентната среда", твърдят от КЗК.

В решението се отбелязва, че комисията не приема изразените опасения относно ефекта на сделката след нейното осъществяване на съответните пазари. "По отношение твърдението за продажба на рекламно време в тв канали извън собствените на "Нова Броудкастинг Груп" на трети лица не се посочва конкретно в какво ще се изрази значителното предимство на придобиващата група пред неговите конкуренти на пазара на телевизионна реклама. Относно твърдението на БНР за предлагане на агресивни рекламни пакети от страна на "Нова", което би довело до фалит по-малките участниците на радио пазара, КЗК не може да направи обосновани заключения за евентуален такъв ефект, предвид установената по-горе структура на пазара на радио реклама и липсата на конкретни доказателства в тази насока", пише още в решението.

По подобен бърз начин комисията действа и при сделката Нова телевизия, когато нейни собственици станаха братята Кирил и Георги Домусчиеви. През февруари 2019 г. двамата придобиха медията, която бе собственост на шведската MTG, а кандидат за нея беше чешкият бизнесмен Петр Келнер. За две седмици тогава комисията установи, че сделката няма да навреди на медийния пазар и няма да наруши принципите на конкуренция, въпреки че преди това с месеци разглеждаше предложението на Келнер за придобиването ѝ.

В момента управител на "Нова броудкастинг груп" е Ива Стоянова, която пък преди това беше официален собственик на Канал 3.

Едва 4 дни след като Домусчиеви станаха собственици на "Нова телевизия", дотогавашният директор на новините в "Канал 3" Миляна Велева зае същата позиция в Нова тв. Впоследствие още няколко журналисти я последваха.

Срещу сделката се обявиха от Асоциацията на европейските журналисти - България. Според организацията "бъдещата обединена медийна група ще представлява огромен за мащабите на страната медиен конгломерат".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.