Мониторингът върху съдебната система на България ще продължи през целия мандат на Юнкер. Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова предупреди, че независимостта на съдебната система в България е под заплаха.

Надеждите на кабинета "Борисов", че наблюдението върхи правосъдието у нас ще отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер", каквото мнение изрази и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, бяха отвхърлени като възможност от еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова. 

Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е удовлетворяваща до степен, че да можем ясно да заявим, че можем да спрем Механизма за сътрудничество и проверка (МСП)“, каза Йоурова в отговор на журналистически въпрос, цитирана от "Клуб Z".

„Специално в България усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС, според последните проучвания на Евробарометър“, подчертава чешкия еврокомисар Вера Йоурова.

Независимостта на съдебната система е под заплаха в 4 страни-членки на ЕС от Източна Европа -  България, Унгария, Полша и Румъния, заяви днес европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от "Асошиейтед прес", предаде БТА. Тя предупреди, че тази тенденция може да навреди на доверието между държавите от съюза, пише "Дневник".

"Предизвикателствата пред върховенството на закона се увеличават в някои страни във време, когато необходимите реформи на съдебната система са омърсявани с изключително политизирани дебати", отчете еврокомисарят по правосъдието.

Йоурова отбеляза, че гражданите и компаниите в тези държави, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчерта тя.

Еврокомисарят каза, че "ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие".

Агенция "Франс прес", цитирана от БТА, разпространи и данните, на които се позовава Йоурова. Според тях хърватите са на първо място в ЕС по съмнения в независимостта на националната съдебна система (76%), следвани от словаците (60 на сто) и българите (58%). Данните са на Европейската комисия.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.