ОБРЪЩЕНИЕ
на трима от гражданите, протестиращи в България

ДО
ПОСОЛСТВАТА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
ПОСОЛСТВОТО НА САЩ
ДО
ПОСОЛСТВОТО НА КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
ДО
ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ

Ваши превъзходителства,
Уважаеми дами и господа,

Всекидневните мирни граждански протести в страната продължават повече от два месеца. Те са протест срещу нарушаване на основни граждански права в България, чудовищна по размерите си корупция и погазване принципите на демокрацията. Престъпното срастване на изпълнителната и съдебната власт ескалира напрежение в управлението, което предприе действия не срещу язвите, изброени по-горе, а срещу мирно протестиращите граждани, чиито брой се увеличава с всеки изминал ден. Отказът от диалог и безсилието на властта я доведоха до силово нападение срещу мирните протести на гражданите и предприемане на редица противоконституционни мерки, довели до много пребити и обгазени хора, малтретирани от полицията протестиращи и незаконни арести.
Напрежението в първата седмица на септември заплашва гражданския мир в България, което по никакъв начин не се съотнася към държава, изпълнила критериите за присъединяване към ЕС и в частност тези за стабилни институции, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Поетите ангажименти да се спазват ефективно критериите от Копенхаген са част от задълженията на България по членството й в ЕС, а именно:

- „Върховенство на закона“. Този критерий на практика е невалиден за България, тъй като съдебната система е смачкана, не се зачитат конституционни права, а прокуратурата е превърната в доминиращ и потискащ орган за цялата съдебна система и свободните граждани.
-„Пазарна икономика“. В България само верните на властта печелят обществени поръчки, основните средства от европейските фондове и сделките, които предлагат държавата и общините. Останалите биват притискани, проверявани и наказвани от властта. Създават се изкуствени монополи в различни сектори на икономиката. Премиерът на Републиката в изтекли записи говори за „размазване на физиономия“ на финансов опонент, който не се подчинява на волята му. Подобни стъпки има и към бизнесмени, участващи в свободните граждански протести.
-„Стабилна демокрация“. У нас не можем да говорим за такава при масово купуване на гласове и фалшифициране на избори, уволнения по политически причини, потъпкване свободата на словото, пренебрегване разделението на властите и смачкване на протестите.

Същите въпроси стоят и по отношение на членството на България в НАТО. Според Стратегическата концепция за защита и сигурност на страните-членки на НАТО: „Основната и трайна цел на НАТО е да защити свободата и сигурността на всичките си членове с политически и военни средства. Държавите-членки на НАТО формират уникална общност на ценности, отдадени на принципите на индивидуална свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона“. Това е в противоречие с фактите, изброени по-горе и със събитията, засягащи периода 01-06 септември 2020 г.:
•Над 120 незаконосъобразно арестувани протестиращи;
•Над 300 обгазени по време на протеста на 02-ри септември;
•Над 100 малтретирани от полицията граждани.

Полицията отказва пълна информация!

След бруталното насилие над мирно протестиращите граждани, институции като прокуратурата, която по презумпция би следвало да защитава правата на гражданите в Република България, мълчи безучастно, с което става част от престъпленията, които се извършват срещу българския народ. Корупцията и мафиотското управление ерозират в небивал размер системите за сигурност на страната и правят Алианса уязвим в голяма степен за проникване от чужди интереси.

Ние, като част от гражданското общество в страна-членка на Европейския съюз и НАТО, заявяваме пълната си нетърпимост към арогантното погазване на конституционните права на гражданите, основните принципи на демокрацията и европейските ценности. Наясно сме, че заради характера, статута и ангажиментите, които са Ви вменени, не можете да вразумите властта в България, но можете да предадете информацията, която Ви предоставяме, на Вашите правителства.
Декларираме, че ще продължим да протестираме мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите ни.

С уважение:

проф. Велислав Минеков
адв. Николай Хаджигенов
Арман Бабикян

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.