Артистът Даниел Михайлов е уволнен от държавния драматичен театър в Габрово "Райчо Стоянов", считано от 08.09.2020 г., защото на 04.09.2020 г. не се е явил на репетиция за единствената постановка, в която участва - "Под игото 1894". Причината за остъствието му от работа е липса на финансови средства, с които да закупи автобусен билет от Пловдив до града на хумора и сатирата - Габрово. За уважителната причина той уведомява в телефонен разговор директора на драматичния театър Петко Койчев. Вместо предложение за помощ и минимална емпатия, той заявява на Даниел Михайлов, че за отсъствието ще бъде порицан със "забележка". 
На 06.09.2020 г., когато по график (с който медията ни разполага) е следващата му репетиция за постановката, Даниел Михайлов е готов за работа в драматичния държавен театър в Габрово, преоблечен в сценичните си дрехи. Преди старта, обаче, е извикан от директора Петко Койчев, за да си поговорят на "четири очи" и е уволнен - имал гражданска позиция и искал да стане известен по друг начин, а не като актьор.

Пред LIBERTA.BG артистът разказа:

"Каза ми, че са взели решение да ме уволнят заради несериозното ми отношение към театъра. Аз възразих и заявих, че не приемам този довод, защото винаги съм бил точен, никога не съм остъствал от занятия в университета и това може да бъде потвърдено от преподавателите. Директорът Петко Койчев ми отвърна: "Разбирам гражданската ти позиция и че се опитваш да станеш известен по други начини - чрез медии и постове във Фейсбук, а не като актьор, защото, за да станеш известен като актьор, трябва да си скъсаш задника от бачкане".
А моята гражданска позиция е такава, че аз участвам активно в антиправителствените протести, както в Габрово, така и в Пловдив и София. Това, според мен, имаше предвид и г-н Койчев с намекването за "гражданската ми позиция". Все пак става въпрос за държавен театър, а протестите са срещу властта! Но аз не мога да се крия като някоя мишка - да се страхувам и да не изразявам своето мнение за случаващото се в България и колко вредно е това управление. Освен това директорът ми е споделял, че за него министърът на културата Боил Банов (станал исвестен с корупционния скандал "Ало Банов" - бел. р.) до сега е най-добрият, който е заемал този пост. Не разбирам какво му е толкова доброто, след като артистите умират от глад и нямат пари за билет, за да отидат на работа. Заплатите в държавния театър са подигравка за артистите и техния труд. Разписвам се на 659 лева месечно трудово възнаграждения, а се отказах от работата си като майстор по покривите, където съм изкарвал по 5000 лева на месец, за да стана актьор."

Повече от ясно е, че причините за освобождаването на младия артист Даниел Михайлов са политически и са свързани с активното му присъствие на антиправителствените демонстрации, на които се искат оставките както на премиера Бойко Борисов и правителството му (което споделят с Делян Пеевски от ДПС), така и на главния прокурор Иван Гешев. Още по-странно е разминаването между казаното от директора на драматичния театър в Габрово пред "Фрог нюз" и от официалната му позиция на страницата на тетъра във Фейсбук. Според Петко Койчев Даниел Михайлов е отсъствал от работа 2 дни, а според написаното в социалната мрежа - 1 ден. Прави силно впечатление и друго - че със заповед на директора работни дни се обявяват за неработни, а почивни дни и официални празници, каквито са 6 и 7 септември - за работни.

LIBERTA. BG публикува и позицията на Държавен драматичен театър - Габрово, като нe гласува доверие на изтъкнатите причини от ръководството за уволнението на артиста Даниел Михайлов. Габрово е град на партията-държава ГЕРБ, с кмет на ГЕРБ, театърът е държавен, а един артист си позволява да критикува централната изпълнителна власт и да иска оставката на правителството и премиера.Това при клептократичните авторитарни режими, където пребиват мирни протестиращи граждани и журналисти, обгазяват ги, а мутри се преобличат като полицаи, за да раздават "правосъдие" с метални боксове, няма как да остане несанкционирано най-малко с уволнение.

И все пак, ето какво пише директорът Петко Койчев от страницата на театъра Фейсбук:

"Позиция на директора на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, относно разпространена информация чрез медии и социалната мрежа „Фейсбук“ за неправомерно уволнение на актьора Даниел Михайлов от трупата на габровския театър

След тиражирана непроверена информация от някои медии, както и в социалната мрежа „Фейсбук“ по казуса с освобождаването от работа на актьора Даниел Михайлов, длъжен съм като директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово да защитя престижа и авторитета на управляваната от мен институция.

Актьорът Даниел Михайлов е назначен на работа в Габровския драматичен театър след проведен кастинг на 27 юни 2020 г. Кастингът беше организиран във връзка с обявените две свободни места за мъже-актьори и участието им в проекта „Под игото – 1894 г“. Комисия в състав Петринел Гочев – режисьор в ДТ „Рачо Стоянов“, и Петко Койчев – директор на ДТ „Рачо Стоянов“, класира на първо и второ място актьорите Найден Банчевски и Павел Кирчев от общо явилите се седем човека на кастинга. След разговор с Павел Кирчев в деня на кастинга, той се отказа от отправеното му предложение, поради съвпадане с друг негов личен проект.

В седмицата, предхождаща кастинга на служебната електронна поща получихме писмо от проф. Александър Илиев, в което бе направено представяне на всички негови студенти, сред които бе и Даниел Михайлов. Въз основа на това писмо и класирането на трето място на актьора Даниел Михайлов, комисията избра и предложи работа на г-н Михайлов.

Актьорите Найден Банчевски и Даниел Михайлов са назначени на работа по трудов договор с шестмесечен изпитателен срок в полза на работодателя.

На 1 юли 2020 г. започнаха репетициите на проекта ни за нова постановка „Под игото – 1894 г.“ с режисьор Петринел Гочев. На 1 август 2020 г. целият екип на театъра, включително актьорски състав, излезе в платен годишен отпуск до 30 август 2020 г. На 31 август 2020 г. работният процес в театъра започна с оглед предстоящо откриване на 75-я театрален сезон на 2 септеври 2020 г. Репетициите в театъра са възстановени на 31 август 2020 г. със заповед на директора, като 2 и 3 септември са дадени за почивни дни, поради назначени репетиции по време на почивни и празнични дни. Така репетициите продължават като официални работни дни за всички, имащи пряко участие в тях на 4, 5, 6 и 7 септември 2020 г.

На 4 септември 2020 г. в 09.13 часа актьорът Даниел Михайлов провежда разговор по телефона с директора на театъра, че не може да се яви на обявената за 09.30 часа репетиция на „Под игото – 1894 г.“, поради финансово затруднение и невъзможност да пътува до Габрово, като обещава да дойде същия ден за следобедни репетиции. Директорът го предупреждава, че ще му бъде наложено трудово наказание тип „забележка“, на което актьорът не възразява, а изказва уведоменост, че знае.

Даниел Михайлов не се явява на следобедни репетиции на 4 септември. Явява се на работа на 6 септември в 11.00 часа. Директорът Петко Койчев провежда разговор с него и му заявява, че е в нарушение на трудовата дисциплина и че ще бъде освободен от работа на 8 септември 2020 г. по силата на сключения трудов договор, закона и Кодекса на труда.

Длъжен съм като директор на ДТ „Рачо Стоянов“ отговорно да заявя, че освобождаването на актьора Даниел Михайлов няма нищо общо с неговата гражданска позиция, откритото ѝ заявяване и участието му в настоящите протести.

Актьорът Даниел Михайлов е освободен, заради нарушение на трудовата дисциплина, заповед на директора и Правилника за вътрешния ред в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Петко Койчев
Директор
ДТ „Рачо Стоянов“ - Габрово"

За уволението на Даниел Михайлов днес съобщи с публикация във Фейсбук журналистът Стоян Тончев:

"Уволненият артист от Габровския държавен театър се казва Даниел Михайлов. Причината е участието му в протестите срещу мутрите, на които се искат оставките на Борисов, Гешев и кабинета на мафията и олигархията, който се управлява и от Пеевски.
Даниел Михайлов държа реч след мен в неделя /30.08.2020 г./ от Трибуната на Свободата в София (Отровното трио) и участва в антиправителствените протести в Габрово и столицата.
Уволнението на Даниел от театъра е нагла демонстрация на сила, репресия и упражняване на власт за лична употреба от страна на управляващите мафиоти. Един артист е оставен без работа, защото е изразил конституционно установеното си право на мнение и политически възгледи.

Къде сте, артисти в България, за да защитите своя колега, или се страхувате да не изгубите трите сребърника??!

ГЕРБ, мутри сте! Борисов, никога няма да надскочиш мутренското си битие и мислене. Ти си най-срамният кървав печат в съвременната история на Бълария. Ти си и Пеевски. И той е теб!
#ОСТАВКА!

Очаквайте повече по казуса с уволнението на Даниел Михайлов по политически причина в www.liberta.bg."

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.