"До края на тази седмица партия АБВ внася сигнал до прокуратурата за действията на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Формацията разполага с документи, които показват, че министърът е бил съвършено наясно с критичната ситуация с водата в Перник месеци назад. Независимо от това обаче мерки от никакъв характер не са били предприети."

Това съобщи на пресконференция в Перник председателят на АБВ Румен Петков. 

"Нено Димов трябва да бъде отстранен от длъжност. Той няма морал да си подаде оставката. Той е нравствено падение", допълни той.

Още по темата: Нено Димов се опълчи на ДПС: няма да подава оставка, взел си поука

По закон именно министърът на околната среда и водите е този, който определя месечно начина на използването на язовирите, като въпросните графици се изготвят, след като се вземат предвид много фактори, в т.ч. разрешителните за водовземанията, прогнозите за очаквания приток, мониторингът от предходния месец.

Ако това остане ненаказано, означава, че институционално държавата липсва, посочи в резюме Румен Петков. И добави, че Димов не е предприел каквито и да е действия, за да предотврати кризата с водата на Перник, и това говори за неговата "некадърност".

Конкретно за язовир "Студена" във въпросната справка за септември се посочва, че "всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в края на септември са с обеми, достатъчни за обезпечаване нуждите на водоползвателите", водоемът тогава е пълен на 32,5%, твърди Петков.

В документа за октомври единствено е посочено, че язовир "Студена" е пълен на 24,6%.

"Няма конкретни предприети мерки от страна на ведомството", констатира лидерът на АБВ. 

Първите доклади с отрицателен уклон за състоянието на язовира се появяват изведнъж през ноември, когато се въвежда и воден режим за питейно-битово водоснабдяване на Перник и населените места в района. Тогава съоръжението е пълно на 17,9 на сто.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.