С решение на Общински съвет - Поморие южната крайбрежна алея на града е отредена като търговска зона. Liberta.bg разговаря с кмета на община Помрие Иван Алексиев за ремонтите в тази част, новите заведения край морето, какво е бъдещето в този ареал на черноморския курорт и какво е предвидила Общината за развитието на тази зона в стремежа си към привличане на повече туристи и популяризирането на Поморие като предпочитана туристическа дестинация.

- Г-н Алексиев, не остава незабелязан стремежът на Поморие да следва тенденциите, наложени в международния туристически сектор - „Food, Entertainment, Health, Culture & Nature” – каквито наблюдаваме и в останалите европейски градове-курорти. Ще продължава ли развитието на града в тази посока и в случая - акцентирам на новите заведения на южната крайбрежна алея?

- Благодаря за добрия въпрос. Това е важна тема, още повече в навечерието на новия летен туристически сезон. Поморие разполага с невероятни природни дадености – Черно море, прекрасни плажове, езеро, лечебна кал, вълшебни залези - както и с богато културно-историческо наследство.
Туристите избират Поморие като дестинация най-вече заради морето и слънцето, но ще се съгласите, че Поморие е курорт от европейска класа и трябва да поддържа този висок стандарт като предлага на гражданите и гостите на града всякакъв вид развлечения.

България е част от ЕС и голямото европейско семейство и ако погледнем испанското крайбрежие, гръцкото, френското, италианското и лазурните им брегове – навсякъде, където има такъв тип крайбрежие, освен природа, има и такъв вид заведения, каквито предлага и Поморие. Недопустимо е ние да не разполагаме с такива заведения, които са търсени от туристите и така да губим част от тях като клиенти, които подпомагат местния бизнес. Става въпрос за кокетни, не големи зони, в които хората могат да отдъхнат, да се любуват на морето и прекрасните залези над Поморие, като в същото време да го направят с чаша студено вино или бира в ръка, например.

- Ще има ли свободни зони в тази част на Поморие, за желаещите да се наслаждават на природата, но без да консумират от заведенията, или за тези от тях, които са си закупили напитки от магазина или сладолед, пица, дюнер от централната улица на града?

- Да, предвидили сме зони и за хората, които просто искат да седнат и да се наслаждават на морето, чайките, залеза… в Поморие има и делфини.

Ще споделя нещо важно. Прави се основен ремонт на южната крайбрежна алея и това, което виждате в момента, е само първият етап. Предстои, живот и здраве, след Летния туристически сезон – 2021, за Лято‘2022 цялата алея да бъде изцяло отремонтирана, със съответните зони за отдих и такива за хората, които желаят да бъдат обслужени с ястия и напитки.
Важно е да се подчертае, че цялата алея остава напълно достъпна за разходки, за джогинг, например, както винаги е било.

- Не е тайна за Вас, че сред някои от гражданите има малко напрежение заради настоящите ремонти в този участък, други пък се радват, че ще има повече заведения, защото в разгара на сезона трудно се намират свободни маси. Има и притеснени граждани и гости на града, които не виждат пейките, които бяха там. Какъв е Вашият коментар по този казус?

- Трябва да е ясно, че в този участък, за който в момента има запитвания, малко е проблемен – тече ремонт и се наблюдават колизии, пейките наистина са изместени. Но в момента, в който ремонтът приключи, пейките ще бъдат върнати по местата им, за да се наблюдават и снимат залезите. Хората, които искат да наблюдават залезите и да бъдат обслужвани с напитки и хубава храна под красиви тенти на сянка, също ще имат тази възможност.

Вижте, в Поморие има туристи, които искат само да се разхождат, има такива, които искат от сутрин до вечер да са на плажа, но има туристи, които са любители на ресторантите, на черноморската храна, студените бира и вино и други отбрани ястия и напитки. Поморие трябва да предлага всичко, за да привлича всякакъв вид туристи и да не губи такива. И аз като кмет се стремя да правя така, че всички да са доволни и да продължават да предпочитат нашия курорт за своята туристическа дестинация – за почивните си дни и уикенди.

Поморие предлага един цялостен, завършен туристически продукт – море, слънце, плаж, кални бани, много добра леглова база и хотели, изкуства, забавления, кокетни бутикови ресторантчета и по-големи такива, Street Food & Drinks – който ще продължим да развиваме и надграждаме.

- Поели ли са ангажимент наемателите на общинските площи, които ще стопанисват новите заведение на крайбрежната алея, да я поддържат така, че да има европейски вид?

- Това е другото условие, което е важно да уточним. Веднъж ще се запазват зоните за отдих и разходка, на които няма да имат право да разполагат маси, но им е вменено и като ангажимент да поддържат зелените площи на тази територия. Те ще отговарят не само за поддържане на чистотата, поливане и косене на зелените площи, но и за опазване на произведенията на изкуството, които се намират там.

Молбата ми към всички граждани и гости на града е да имат още малко търпение, за да бъде завършен ремонтът. Правим всичко възможно това да се случи до 15 юни, а от другото лято тази крайбрежна зона ще има коренна промяна и ще стане още по-красива.
Искам само да добавя, че всичко, което в момента се извършва като ремонтни дейности, е под изключителния контрол на Община Поморие, като за зоните, в които ще бъдат заведенията, отговарят във финансов план наемателите на площите.

- Последно да Ви попитам – започна ли подмяната на осветителните тела в южната крайбрежна част на града?

- Те са включени в проекта. Затова сега старите тела ги изнасяме в зелената площ и когато започнем подмяната на осветлението като цяло - да не се налага да къртим земната настилка и бетони. Вторият етап на проекта, който ще започне през есента, включва ремонт на крайбрежната алея до бившия „Лимонаден цех“ и тогава ще бъдат подменени всички осветителни тела.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.