В момента при затворени врати в Европарламента се провежда заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (която е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работина ЕП), посветено на тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище. Участие в изслушването има и журналистът от Биволъ Димитър Стоянов, който разказa пред LIBERTA.BG какво се е коментирало до момента на заседанието.

"Приключи първата част на заседанието и предстои втората, в която ще говоря аз и ще изоблича неистините и манипулациите, с които си служиха вицепремиерт и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева, заместникът на главния прокурор Красимира Филипова и зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова" - сподели пред нашата медия Стоянов.

Българските овластени представители са изразили позиция пред членовете на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП, че протестите в България са чисто политически, като постоянно са изтъквали успехите на правителството и прокуратуарата. Тонът, обаче, е бил втвърден с острите въпросите, отправени от германския евродепутат Катерина Барли, както и от италианската й колежка. Комисията е подчертала, че на дневен ред е корупцията в България, която е най-висока в ЕС, и се инетерсуват как се борят прокуратурата и правителството с нея и как решават проблема с върховенството на закона, а не какви успехи са постигнали в борбата с контрабандата на цигари, информира Димитър Стоянов.

Главният прокурор Иван Гешев е бил посочен от членовете на Групата като "един много специалаен прокурор", което Стоянов тълкува в негативен апсект, а именно - че е противоречива личност със спорни качества и компетенции в областта за заеманата от него длъжност.

Представителите на Комисията в ЕП са изтъкнали - въпреки, че главният прокурор може да бъде разследван от всеки един редови прокурор, то неговата власт остава безконтролна, а той - недосегаем, защото всички прокурори са му подчинени. Бил е повдигнат и въпросът за външен орган, извън прокуратурара, който да може да повдига обвинения на главния прокурор и да го разследва.

От Групата в ЕП са попитали Екатерина Захариева - дали знае, че премиерът Бойко Борисов е отправял заплахи към журналиста и настоящ евродепутат Елена Йончева, на което Захариева е отговорила отрицателно.

"Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при изслушването им в LIBE комисията. Не мога да разбера дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат откровено членовете на ЕП! Не че им минава номера де!
Твърдението, че няма намеса на политическата класа в съдебната власт е смехотворно! Да напомня ли за парламентарната квота във ВСС? Има ли назначен административен ръководител на звено в Съдебната власт, което да не е резултата от сделка?
Успя ли ВСС да опровергае Бойко Атанасов, че Иван Гешев е сключвал срамни сделки с престъпни групи? Не!
Убийството на Виктория Маринова било основната причина Българи да бъде поставяна на срамното 111 място по свобода на словото! Да, витаят тежки съмнения, че това престъпление беше разследвано обективно, факт! Да не говорим за опасенията, че има и други виновни лица, които са прикрити! Но не, Делян Пеевски и монопола му на медийния пазар са основна причина. Политиката на Кирил Домусчиев в Нова ТВ е основна причиня. Европейските пари, които правителството отпуска на свинските медии са основна причина! Лицемерие и лъжи, само това могат да покажат българските власти пред ЕП" - коментира журналистът Димитър Стоянов.

Предстои втората част на заседанието в Европейския парламент. Очавкайте подробности от него в LIBERTA.BG.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.