Времето по принцип никога не му стига. Той е от хората, които в голяма степен са си самодостатъчни, но често и тази желана самота не стига. Когато не пише поезия и не е на работа в адвокатската кантора, обича да прекарва времето си с приятели на чаша вино и да води разговори за нещата от живота.
Добромир Банев е почти на 54 години и е с ясната мисъл и убеждението, че животът е твърде кратък, за да се връща към миналото и да изпада в разсъждения, съжалявайки за изгубени моменти и възможности и за неща, които не е успял да постигне. Стъпил здраво на земята в настоящето и с поглед към бъдещето, той гледа на всеки един ден като на последен и се опитва да го изживява пълноценно.

Хващаме поета Добромир Банев след среща с почитатели на Коледния книжен базар в София, където присъствието му е превърнато в традиция за среща с читатели, разговори и раздаване на автографи. И само дни преди 16 декември (петък), когато от 18:00 ч. в киносалона на НЧ "Просвета 1888" - Поморие заедно с Маргарита Петкова и Ирина Флорин ще представят музикално-поетичния спектакъл "Абсурдни времена като коледен Знак".

Разговора за LIBERTA.BG води Стоян Тончев
 

-    Добромир Банев, здравейте! Как се чувствате след поредната среща с Вашите читатели на щанда на издателство „Персей“?

-    Безкрайно щастлив съм, че в този прекрасен съботен ден, отреден за почивка и отдих, толкова много хора дойдоха да се срещнат с мен, да си поговорим като стари приятели. Обичам да се виждам с читателите очи в очи.

-    Жадни ли са читателите за нова Ваша книга?

-    Всички питат кога ще издам нова книга. В рамките на тази календарна година с Маргарита Петкова издадохме „Абсурдни времена – нецензурираната версия“, затова, живот и здраве, новата ми самостоятелна книга ще излезе през 2023 година.

-    Как е озаглавена, ако не е тайна?

-    Все още няма заглавие. Завършена е, но заглавието ще мисля тепърва. Включва стихотворения, написани от самото обявяване на ковид-пандемията, до сега.

-    Пандемията ражда и поезия…

-    Впрочем файлът, в който започнах да пише още тогава стиховете за новата книга, е озаглавен „Pandemy”. И това не е никак случайно. Във Виена, където успях да представя последната си самостоятелна книга „Обичай ме бавно“, ни завари информацията, че България обявява пандемия и “lock down”. Така аз не успях да я представя никъде в България. Ядосан бях, затова и файла озаглавих „Пандемия“. 

-    Предстои Ви съвместна среща, заедно с Маргарита Петкова и Ирина Флорин с поморийската публика и гостите на черноморския град Поморие. И съвместно представяне на бестселъра „Абсурдни времена“, но този път под формата на музикално-поетичния спектакъл „Абсурдни времена като коледен Знак“. А „Знак“ е новият много популярен албум на Ирина Флорин, както всички знаем.  Лично аз смятам, че, дори и не търсена, симбиозата между песните в новия албум на Ирина Флорин „Знак“ и поезията в „Абсурдни времена – НЕЦЕНЗИРИРАНАТА ВЕРСИЯ“, е факт. Но нека оставим  публиката сама да се убеди в това. И все пак, „музиката започва там, където свършва словото“ - е казал големият немски поет Хенрих Хайне. В тази връзка, какви са очакванията Ви? 

-    Музиката не може без поезия, а поезията по същество е музика за душата. Смятам, че ще се получи нещо великолепно. С Ирина Флорин сме приятели от около 25 години. Писал съм песни за нея. Тя също като мен е зодия Водолей  - чувствителна, романтична и емоционална. Както се казва, на една вълна сме. 
В същата конфигурация – с Маргарита Петкова и Ирина Флорин – имахме съвместно представяне в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на една от книгите посветени на Яворов – „Яворов и морето/ Yavorov et la mer“, на която Вие сте съставител.  И се получи великолепно, защото Ирина Флорин усеща нашата поезия, а ние с Маргарита Петкова - нейната музика.

-    Предстоят едни от най-красивите празници в година – Рождество Христово и началото на Новата 2023 година, а живеем наистина в абсурдни времена. Какво искаш да кажеш, извън поезията, или пожелаеш на читателите и на публиката преди срещата с нея в Поморие? И не на последно място – каква е в мечтите на поета в теб 2023 година, как си я представяш?

-    Живеем в абсурдни времена, но за съвременниците времената винаги са абсурдни. Както казва Конфуций, "проклятие е да живееш в интересни времена".
Пожелавам на всички здраве и по възможност да преминем с усмивка всички тези вече невъзможни кризи. И наистина да дойде ден, в който искрено да се усмихваме и да се радваме на живота. 

Представям си 2023 година по-светла. И много ми се иска политиците най-сетне да започнат пълноценно да работят за благото на народа. Всички ние ги избираме и поставяме там, където са в момента. Трябва наистина да осъзнаят, че надписът на сградата на Парламента и неговото послание не са случайни. Ако не превърнат това послание в своя основна стратегия, не ни очаква нищо добро. Но аз съм оптимист и вярвам, че всички заедно можем да успеем. 

Снимка: Валентин Иванов - sValio

Звездната коледно-новогодишна културна програма на Община Поморие продължава и, на 16 декември 2022 г., в 18.00 ч., като коледен Знак в тези Абсурдни времена, в Поморие пристигат Маргарита Петкова, Ирина Флорин и Добромир Банев, за да ни представят на сцената на НЧ „Просвета 1888“ музикално-поетичния спектакъл „Абсурдни времена като коледен Знак“.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.