Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък и ще продължи да действа "дотогава, докато даде резултат", обясни министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Със заповед на служебния министър на здравеопазването се въвежда задължителен "зелен" сертификат за всички дейности на закрито от 21 октомври. Документът няма да е задължителен за учителите. "Зелен" сертификат се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест (за срок до 72 часа).

За аптеките, малките хранителни магазини, банките и НАП няма да се изисква "зелен" сертификат.  Магазините от типа на „Кауфланд“, „Лидл“ и „Билла“ са над 300 кв.метра, но не попадат в обхвата на заповедта за сертификатите на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, защото предлагат стоки от първа необходимост.

Документът, обаче, става задължителен пропуск при влизане в: заведения за хранене и развлечения, хотели, кина, театри, циркови представления, концерти, галерии, магазини над 300 кв. м., фитнеси, спортни зали, плувни басейни и др.

Новите мерки целят да намалят броя на заболелите от Covid-19 и натиска върху болниците. Ако тези мерки не дадат желания резултат, последната възможност остава пълен локдаун, обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Но не пожела да посочи конкретен праг, при който това ще се случи. Новите мерки ще действат най-малко 2 седмици.

"Зелен" сертификат се изизква за всички над 12-годишна възраст.

На този етап не се предвижда въвеждане на зелен сертификат за учителите. В училищата присъственото обучение ще се преустановява в общините с 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено и 50% онлайн занимания. Когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 се преустановяват присъствените занятия на 50% от паралелките, ако отсъстват над 20% от учениците в училище или ако са поставени под карантина над 30 на сто от паралелките.

„По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при наличие на „зелен" сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет”, съобщи още здравният министър.

Задължителни стават сертификатите за служителите в старческите домове, диализни центрове и болници.

Как да си извадим “зелен" сертификат след въвеждането на мерките

Изваждането на цифров ковид сертификат става чрез Националната здравно-информационна система. Потребителите трябва да въведат ЕГН, ЛНЧ, паспорт или SSN, след което трябва да изберат от падащо меню една от трите опции - ваксиниран, тестван или преболедувал. Ваксинираните следва да попълнят номера на сертификата издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН) на последната от поставените дози ваксина, описан в националния сертификат за ваксинация издаден преди 01.06.2021 г.

Преболедувалите е необходимо да попълнят телефонния си номер, а след това чрез СМС ще получат код. Този код трябва също да бъде въведен.

Изследваните трябва да въведат Националния референтен номер на съответното си изследването на лабораторията.

Защо тестовете за антитела не позволяват издаването на зелен сертификат?

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че резултатите от подобен вид тестове не са достатъчно достоверни, поради което не е предвидено тяхното включване в сертификата.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.