"Петното на това управление ще остане, а алтернативата ще предложат българските граждани"                   
                                      

„Отидете в страната и вижте, че хората не живеят добре. Затова всички бодряшки приказки на правителството за стабилност и развитие са напразни“ - заяви за LIBERTA.BG д-р Хасан Адемов, който е депутат от ПГ на ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика в 44-то Народно събрание. Потърсихме гледната му точка за острия тон на неговата партия към правителството, за реформите, които трябва да се направят в социалната сфера, и за това, което ни очаква през следващите месеци.
Хасан Адемов бе категоричен: "Управлението е вредно и колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре за страната. А събуденото гражданско общество ще доведе до промяна, макар и под натиск, което в демокрациите е за добро."

-    Господин Адемов, вчера ръководството на ДПС прие с декларация курс към предсрочни избори. Какви ще са следващите ви действия - ще напусне ли групата на ДПС парламента ище има ли избори две в едно следващата година?

-    Това, за напускането на парламента, е Ваша хипотеза. Всичко е казано в декларацията на ДПС, а останалото не е актуално към момента. От там нататък поведението на ДПС зависи от развитието на политическата ситуация..

-    Вашият председател Мустафа Карадайъ каза, че „скоро всички граждани ще поискат промяна“. Не се ли опасявате от възможността за повторение на статуквото, само че с по-миловидна фасада и сменен играч?

-    Ние сме казали отдавна, че принципът „стани да седна“ не е подходящ за България. Затова смятаме, че алтернативата ще я предложат българските граждани. Онова, което трябва да се направи, според нас, е програма за ускорено развитие на страната, в която програма да се търсят съмишленици. Ако сега се проведат предсрочни парламентарни избори, без да има яснота по каква програма ще се управлява и какви принципи ще се защитават, няма как да вървим към нови избори.

-    Някой определиха проектобюджет 2019 като „състезание по вулгарен популизъм“, имайки предвид заложените средства на парче за административния и социалния сектор. Приемате ли тази квалификация?

-    Няма нищо изненадващо в бюджета за 2019 година. Трудно може да се каже, че 150 милиона лева повече за хората с увреждания, както и повече пари за хората в бюджетната сфера и образование, са някакъв вид социална политика и някаква изненада. Защото всички социални плащания, на базата на осигурителния принос, на практика са замразени. С изключение на възможността за увеличение на пенсиите от 1 юли 2019 година. Да се говори, че бюджетът е свръх социален и ориентиран към проблемите на хората това не е вярно. Тъкмо обратното - бюджетът е предизборен. Знаете, че догодина предстоят два вида избори - за Европарламент и местни. Няма изненада, а пренаписване на старите идеи, когато става въпрос за изборни години.

-    Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ станаха детонатор на стаено с години недоволство. 486, 9 мил. лв. гарантират ли, че ще се извършат реформи в тези толкова чувствителни сфери?

-    Сегашната ситуация, с продължаващи протести около правата на хората с увреждания, има своето начало много години назад във времето. Проблемът е, обаче, в наливането на много пари - 150 милиона лева, които не могат да потушат протестите. Което означава, че са необходими реформи. Единствено и само с финансов ресурс не могат да бъдат решени проблеми с достъп до здравеопазване, образование, пътуване и редица други на тези хора. Както и до пазара на труда, което е много важно. Защото хора с увреждания не искат да разчитат само на държавната помощ. Социалната система трябва да подкрепи само функционалния дефицит. От там нататък трябва да има възможности за преодоляване на бариерите в обществото. Затова казвам, че политиката за хората с увреждания не може да бъде позиционирана само в едно министерство. Оказва се, че в новото разделение, в Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, трябва да има повече възможности.

-    700 000 са хората с увреждания у нас. При близо 7 милиона население, не е ли стряскаща тази цифра и не ви ли тревожи вас, политиците?

-    Не може да се каже, че броят на хората с увреждания е много голям и е по-различен от целия ЕС. В Доклада за оценка на въздействието за хората с увреждания е споменато, че всеки 6-ти човек в ЕС е с някаква степен на увреждане. Това означава, че близо 80 мил. от 900 милионна Европа имат някаква степен на увреждане. Това е около 15%, а в България процентите са значително по-малко, ако говорим за процентно съотношение. В никакъв случай не трябва бройката на хората с увреждания да се налага да бъде изкуствено миниминизирана, както предлагат патриотите по отношение на инвалидните пенсии. Година и половина от началото на мандата не само не е осъществена ревизия, но и не е направено нищо по обещанието им - със спестени пари от инвалидни пенсии да увеличат минималните такива. Както виждате, това не е направено не само защото е невъзможно, а защото е наивно да се мисли, че може да се противопоставят социалните групи в обществото. Тази идея е изначално сбъркана.

-    Добре, но нищо не бе направено и цели 10 години на това управление. Защо чак сега казвате това с такава категоричност?

-    Отговорът на този въпрос се състои в това, че сегашните предложения са направени и под силата на гражданския натиск. Виждате, че протестът на майките доведе до резултати, което означава, че гражданските движения вече се събуждат и не чакат само на управляващите, които и да са те. Тоест, оказва се, че нещата в България могат да се случват и под натиск и това е хубаво за демократичния процес.

-    „Няма закон, който с магическа пръчка да реши проблемите“. Това е Ваш цитат. Питам Ви - как тогава в европейските страни законите са абсолютен регулатор, а у нас се явяват врата в полето?

-    Аз мога да Ви дам един пример, в подкрепа на твърдението, което се разчита от Вашия въпрос. В България беше записано, че таванът на пенсиите пада от 1 януари 2019 година. И около 16 000 български кандидат-пенсионери отложиха пенсионирането си, за да могат да получат реалния размер на пенсиите си. Оказва се, че този, който изпълнява закона у нас се наказва, защото вместо да отпадне таванът, се промени досегашният такъв на 1 200 лв. Това са 32 000 лева подарени от тези хора на осигурителната система. Значи, като спазваш закона те наказват, за разлика от нормалните европейски държави.

-    В крайна сметка, кой ще оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания - министърът или вицепремиерът, и ако е второто и се окаже, че и следващият вице е избухлив, пак ли ще сядате да пишете нов закон, господин Адемов?

-    Много е логичен този въпрос. Но това е предложение на хората с увреждания от Националния съвет и на претестиращите майки. Защото, от гледна точка на възможността за координация и за синхронизиране на политиките в отделните сектори, очаква се това да свърши вицепремиерът. Конюктюрата в момента прави абсурдна възможността този човек да оглави Съвета. По принцип не трябва да се сменя закона, но повтарям, ще измислим между двете четения варианта, в който да не позволим на този човек да го оглавява, защото ще е провокация към общественото мнение. Иначе сте много права, че заради човек не може да се променя закон.

-    Последният ми въпрос не е комплимент, а покана да бъдете откровен, тъй като Ваш опонент в парламента Ви охарактеризира като „изключително читав човек“ - кажете как оценявата това управление?

-    Моята характеристика няма да се различава от онова, което казваме в декларацията на Централния съвет на ДПС. Това управление е с профил на националпопулистично и е вредно за държавата. Колкото по-скоро си отиде, толкова по-добре за демократичния процес.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.