Снимките, открити по време на акцията срещу човек на хазартния бос Васил Божков, са били пуснати в жълт сайт, близък до властта, преди този факт да бъде записан в протокола за изземване. Това съобщиха за Фрог нюз източници, присъствали на операцията в дома на адвокат Славчо Марков.

В момента Марков е в ареста с обвинение за участие в ОПГ за убийства и изнасилвания заедно с Божков и още няколко човека. Според държавното обвинение Славчо Марков е свързан със заснемането на наблюдаващия делото прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратурата.

Според адвокати, запознати с делото, пликът със снимки вчера умишлено е бил подхвърлен от проверяващи. Обвинители пък контрират съвсем очаквано, че това е защитна теза. Подробности за обвинението, обаче могат да се разберат едва утре, когато специализирания наказателен съд ще гледа мерките за задържане.

Ако се окаже вярна информацията, че снимките, открити при Славчо Марков, са цъфнали в конкретен сайта по-рано преди описването им в протокола, това ще докаже отдавна ширещи се съмненията за задкулисни обвързаности между конкретни медии  и съдебната власт.  По тази причина в адвокатските среди зрее огромно възмущение. Знае се, че въпросният сайт и ръководството на прокуратурата често демонстрират "топли" отношения. 

Освен Марков, в ареста са натикани още Веселин Балтов, който е шефът на охраната на Васил Божков и Емил Кабакчиев, който е управител на детективска агенция, за която се смята, че е близка до бизнесмена, укриващ се в Дубай. 

Припомняме ви, че това не е първия случай на съмнителен теч на информация към медиите. Преди близо година БТВ съобщи за съдебно решение преди съдията да се произнесе в зала по отношение на мярката на арестувани мъже, свързани с оръжеийния завод "Дунарит".

По случая от прокуратурата разпространика следното съобщение: В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. „Симеоново“ в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство.

На адреса в кв. „Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник", „Frognews", „Гласове", „Topnovini", „Press TV", „Liberta". Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства.

В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество. По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.