Научих вече за два случая, в които на роднини на починали в болница стари хора са предлагали да им платят по 100 до 200 лв., за да пишат в смъртния акт за починалия, че е жертва на коронавируса.

Има обяснение - правителството обяви шумно как ще дава по 1000 лв. на доктори и сестри в болниците. Само че се оказа, че не ги дават на всички, само със заповед на министъра, само на някои болници, само на ограничен брой 5 или 10 души, и това зависи от броя лекувани от Ковид 19.

Затова, колкото и да изглежда ужасно, не искам да се възмущаваме шумно. Медиците са изправени пред зараза, 11% от всички заразени у нас са доктори и сестри. В болниците работят доктори и сестри и по на 60-65 години, изложени на риск, дори да не работят в същото отделение на болницата. И дори да са в болница, която не е определена за лечение на болни от вируса, пак попадат на такива пациенти.

Някои сестри са със заплати по 600-700 лв. И рискуват живота си, а не могат да стигнат до тях обещаните надбавки над заплатата.
Така че това безумно явление си има обяснение.

На полицаите им осигуриха по 650 лв. на калпак, че били "на първа линия". Тези, които наистина са напърва линия са лекарите и сестрите. И тях ги лъжат.
Подозирам, че може да се появи нов почин на подкрепа на лекари и сестри - роднини на всички починали баба или дядо сами да предлагат да пишат покойния като жертва на коронавируса.
В България по традиция все с хитрини оцеляват хората.

Впрочем и по-лоши неща се случват и в най-развити страни като Щатите. Там покойници се водят живи, погребани са някъде из прериите на Ню Мексико и Тексас, а роднините им взимат пенсиите.

Иван Бакалов

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.