Биволъ: Оставка на Нено Димов заради италианския боклук.
Има 101 причини този министър на "кръга Жирардели" да подаде оставка, включително и пресушаването на "Студена". Но конкретно изгоря заради боклука и заради укриването на документи, доказващи внос от фирми свързани с италианската мафия.
На 5 януари Биволъ публикува голямо разследване за мафиотския боклук и писа това: "Разследващите всъщност разполагат с всички необходими данни, за да направят връзка между боклука в Плевен и италиански престъпни организации. Имената на италианските фирми, които участват в целия процес на превоз на отпадъците се съдържат в нотификациите, изпратени от Италия до МОСВ."
След което посочихме конкретните фирми и публикувахме нотификациите до МОСВ, които Нено Димов е скрил.
Два дни по-късно прокуратурата влезе в МОСВ да ги търси и явно ги намери.
Биволъ работи върху #Боклукгейт още от 2018 г. Първото ни голямо разследване за изгарянето на мафиотски боклук е от края август 2019 г.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка, съобщи DarikNews. Два часа по-късно и Министерският съвет съобщи лаконично:

"В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов".

За оставката неофициално се разбра след среща на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято квота бе назначен в коалиционния кабинет министърът на екологията.

По информация на DarikNews Нено Димов е уведомил от ареста адвокат Тодорова, че иска да подаде оставка, а тя е информирала ръководството на ВМРО, които го излъчиха на поста.

Предиобед Каракачанов беше при Борисов в Министерския съвет и на тръгване ясно загатна пред медиите, че събитията с разследвания за водната криза и боклука от Италия екоминистър клонят към раздяла с него. Коментарът на Каракачанов беше, че акцията с разпита и задържането вчера на Нено Димов е била "показно убийство".

Димов е все още в ареста на Трето районно управление в столицата, където прекара нощта след вчерашните обиски в МОСВ и разпити на Спецпрокуратурата. Обискирано беше и жилището му. Самият той твърдеше при извеждането му от министерството, че не е задържан, а само съдейства на разследващите.

По-късно днес се очаква спецпрокурорите да хвърлят повече светлина върху акцията от вчера и да дадат подробности за ареста на министъра, който е първият действащ в ареста за 30 години демокрация.

По неофициална информация Димов е задържан и съответно освобождава министерския пост заради вноса на боклук от Италия, а не заради водната криза в Перник. Вчера екипи на Спецпрокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ влязоха в МОСВ за претърсвания и по двете разследвания, които вървят успоредно.

Това е деветият член на кабинета "Борисов 3", който напуска поста, и втората оставка от квотата на Обединените патриоти след Валери Симеонов

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.