Носят се слухове за едни състояния на Борисов от порядъка на 3.5-4 милиарда евро. Аз съм човек, който работи с огромни цифри и не мога да си представя нещо такова, но е много реално. Ако отрежете един определен процент от всички търгове и поръчки… това са огромни милиарди. Стигнах просто до тази сума - хващате бюджета за пътища и ВиК-проекти, допълнително някои големи и печеливши бизнеси и ще се види страшната статистика.

Това заяви пред журналиста Веселин Дремджиев бизнесменът Пламен Бобоков, който заедно със своя брат миналата година попадна във фокуса на общественото внимание. Сагата "БоклукГейт" въвлече двамата братя в схема незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията им „Монбат“ – "Монбат Рисайклинг".

Бобоков и президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов попаднаха и в епицентъра на един друг скандал - този с търговията на влияние. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено. По този повод последва и рейдът на държавното обвинение на "Дондуков 2", което предизвика протестите през изминалото лято.

Държавата ни се тресе от редица скандали пред последните месеци и дори година. От началото на своята работа служебният кабинет е отговорен за голяма част от тях - рокади, твърдения за подслушвания на политиците, съмнителни кредити към шепа фирми от една държавна банка... Бобоков коментира една от кадровите промени в службите - освободен от поста си бе зам.-шефът на ДАНС Недялко Недялков, който бе определен от бизнесмена като "човек, получил лично лично разпореждане от Делян Пеевски и на 4-ти февруари свиква целия си екип", който да намери всичко около двамата братя.

"Борисов и кликата около него са като едно заразно зло. Гледаш нормални хора, които допреди това са били противници или са критикували, и изведнъж стават ревностни почитатели. Става дума за покупка. Герберски еничари, зомбита, които приличат на Борисов. Те не само пресъздават образа на своя Вожд, но отиват и в други крайности", посочи Бобоков.

Според него в Министерството на енергетиката се краде около милиард на година.

"Там има едни хора, които стоят заедно с Борисов, делят с Пеевски. Става дума за големи проекти, електропроводи. Не се правят никакви ревизии", отсече Бобоков.

"България губи около 1.6 милиарда от една програма, която трябваше да бъде завършена 2020 г. и имаше толеранс от една година. От тези средства са усвоени около 300 милиона, а от тях са платени аванси от около 30% и нищо - няма 1 сантиметър поставена жп линия. Навсякъде е пълно с тотална деградация, корупция", допълни още бизнесменът.

Вярвам на 100%. Това е типичната мутра

Бобоков приема като 100% възможни твърденията за жестоки заплахи, отправени лично от бившия вече премиер Бойко Борисов към свидетел. Сигналът е бил изпратен лично до служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който внесе сигнал до държавното обвинение.

"Днес пристигна при мен един човек, който такива ужасяващи неща ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в ква държава живеем или сме живели, не мога да си обясня. Нещо ужасяващо е – как му е казано, че има жена и деца или пък има семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо. Вие такова нещо чули ли сте досега? Защото аз не съм", заяви преди дни Рашков.

На тези твърдения отговориха днес на поредната "извънредна" пресконференция от Борисовата свита. Тома Биков увери, че лидерът на ГЕРБ не бил канибал:
"Г-н Борисов не е канибал. Това го знаем от личен опит всички, които общуваме с него. Никой от нас не е бил изяден, а за всичко друго може да питате господин Рашков", посочи Биков.

Преди дни подобни думи използва и самият Борисов.

"Със следващите избори се гарантира края на Гешев, края на спецсъд, спецпрокуратура, всички ония, които с френетични крясъци обясняват колко лошо било да се закрият. Извънредното правосъдие е забранено и в нашата Конституция. Кой им дава право да си мислят, че са толкова специални? Какво специално са направили? Нищо. Какво направиха за нас една година по-късно? Нищо. Нямат нито едно доказателство, че сме правили незаконен внос на отпадъци, че сме правили незаконно депониране. Обвинението срещу мен е, че съм давал съвети на брат ми и той ме бил слушал. Това е обвинението ми", коментира още Бобоков.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.