На първо гласуване мнозинството в Народното събрание прие измененията на Закона за съдебната власт. В проекта, освен закриването на специализираното правосъдие, се отменя и един свиден на българската действителност корупционен инструмент - този на т. нар. кариерни бонуси.

В какво се изразяват те?

Най-разбираемо казано - в привилегировано третиране на висшата администрация в съдебната власт, а именно, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспекторите в Инспектората при ВСС. При действащия до момента текст член на ВСС, бил той съдия, прокурор или следовател преди избора си в съдебния съвет, има възможност след напускане на ВСС да се върна на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора. Де факто, ако е работил на районно ниво - да постъпи на окръжно, ако е бил на окръжно - на апелативно и т.н. Освен попътен кариерен вятър, без явяване на конкурс, членовете на ВСС и на Инспектората получаваха, при желание, и финансов бонус под формата на парично обезщетение.

Така превратно легитимно дълги години познати нам партии си купуваха влияние в съдебната власт с парите на обществото, трансформирайки ги за малцина избраници в добър пост и хайвер за добро храносмилане.

Как се стигна дотук?

С бавни и уверени крачки през годините, както и преди сме имали поводи да отбележим:

  • Първоначалният замисъл на Закона за съдебната власт от 2007 г. е след изтичане на мандата на членовете на ВСС те да се връщат на работа там, откъдето са дошли. Бил си окръжен съдия или прокурор в Габрово - отиваш отново там.
  • С появата на ГЕРБ на парламентарната сцена през 2011 г. законът се променя двусмислено - след изтичане на мандата на членовете на ВСС, те се връщат на работа в съда или прокуратурата на длъжност не по-ниска от заеманата преди избора. А това вече дава възможност, ако си бил примерен и послушен във вземането на решения (изборът на Владимира Янева за шеф на Софийски градски съд от 2012 г. е тест за това), от окръжния съд в Габрово да отидеш в съда във Варна, например. Законът изглежда като да те пази от понижение, а всъщност е форма на поощрение.
  • През 2016 г. нещата почти си идват на мястото - законът се връща към замисъла от 2007 г. - откъдето дошъл, там и отишъл. Но през 2017 г. предстои избор на председател на Върховния административен съд и тогавашното мнозинство (ГЕРБ-Патриоти) отново "укрепват" съдебната независимост като отново приемат системата бонус-глас в устройствения съдебен закон. Така членовете на ВСС, на които именно малко след избора им изтича мандатът, получават възможността да се върнат на длъжността, заемана преди избора, или на равна по степен длъжност (равна по степен - от окръжно ниво във Варна - на окръжно ниво в който град си харесаш). По този начин с равна по степен длъжност могат да си останат в София на удобни позиции в по-ниско натоварените съдилища. А за председател на ВАС бе проведен неизненадващ избор на правилния кандидат.
  • И ето, годината е 2019-та, изборът на Гешев за главен прокурор тогава тъкмо предстои. Историята се повтаря - познатото мнозинство взима законодателната инициатива в свои ръце. Вижданията им стигат дотам, че членовете на съдебния съвет, след изтичане на мандата им, трябва да бъдат назначени на заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по-висока. Така послушните към партийните централи без обективно оценяване на професионални и нравствени качества взимат едната степен по-високо, а за защитавалите принципи и съдебна независимост остават длъжностите преди избора. Последваха две редакции на този текст през 2020 г., които запазиха това положение. Първата - приета без парламентарен дебат - бе по предложение на ДПС, с подкрепата на ГЕРБ- Патриоти. Втората видоизмени текста, но запази смисъла. Този текст бе атакуван пред Конституционния съд от Върховния касационен съд с искане за обявяване на противоконституционност. Така разпоредбата бе обявена за противокоституционна в частта равна по степен длъжност, с което се отне неправомерната миграция в съдилища и прокуратури от едно ниво, но в градове по избор. Остана да действа обаче опцията с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност.

Да видим дали коалиционното единство на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" по тези въпроси ще издържи докрай и ще се стигне до ефективна отмяна на този компрометиран инструмент за влияние.

 

Анализът на Иван Брегов, Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.