"В следващите години в ЕС ще ври и кипи. Европа в момента има много да догонва"

"Тези процеси не са нови. Те се зараждаха в продължение на няколко години, но бяха доста арогантно пренебрегвани от управляващите в европейските институции и страните членки. Тези сигнали бяха много силни, но за пореден път в Брюксел най-вече си затвориха очите за тях. И те избиха в европейските избори."

Този прочит на отминалия вот за ЕП и резултатите от тях направи пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Темата "Сигурност" включва и антимигрантската реторика. Това ще бъде една от водещите теми, която ще събере най-много подкрепа. Много е вероятно да има все повече гласове за създаване на еврокомисар по отбраната и за единна отбранителна политика, смята Керемедчиев.

Подкрепата към Украйна започва да ерозира, отчита той.

България отслабва своята позиция като външнополитическа сила и изглежда като страна, която би могла да се поддаде на натиск от когото и да е. Тази тенденция трябва да бъде прекратена, защото в следващите години в ЕС ще ври и кипи, коментира Милен Керемедчиев в предаването "Преди всички".

Относно избора на ново ръководство на Европейската комисия бившият заместник-министър на външните работи прогнозира, че ще има сериозна атака срещу Фон дер Лайен и предстоят тежки преговори за новия състав на ЕК.

"Не смятам, че нейната позиция е бетонирана. ЕС под нейно ръководство започна да изостава от другите водещи икономики – САЩ и Китай. Европа в момента има много да догонва. Политиката беше Европа да си плаща за своето охолство – на Турция за опазване на границите, на Египет за връщане на мигранти, на САЩ за отбрана, на Русия за енергетика. Всичко това вече се вижда, че трябва да се прекрати и Европа трябва да започне да се отбранява сама, да бъде икономически много по-конкурентна и енергийно много по-независима."

Решението на френския президент Макрон да разпусне парламента и да свика предсрочни избори според Керемедчиев е "много рисков ход".

"Видя се, че френските гласоподаватели не подкрепят тази политика на ястреб, която Франция имаше, тази реторика да се изпращат войски в Украйна, за да се бият срещу Русия. Явно политиката, която г-жа Льо Пен поддържа, намира много по-активна почва сред французите. Има сериозно сблъскване между политиките на Макрон и на Льо Пен и явно Льо Пен в момента печели повече."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.