Правителството впряга ресурс в порядъка на милиарди – 4,5 млрд. лева за подпомагане на физически лица, самоосигуряващи се, малки и средни предприятия, които да понесат шока от кризата. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет с участието на премиера Бойко Борисов.

Горанов представи поредния пакет от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус,предава БГНЕС.
Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще трябва да имат работни поне 5 работни дни през март, за да получат право да кандидатстват за безлихвен кредит. Самоосигуряващи се лица, прекратили дейност или имат спад на доходите, имат право да кандидатства за кредити до 4500 лева, безлихвен, с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години. Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва. Те могат да кандидатстват пред 12 търговски банки.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – до 300 хиляди лева. Българската банка за развитие (ББР) ще ги управлява през търговските банки. Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие спрямо същото на предходната година. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лева за малки и средни предприятия с гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент е достъпен още от юни 2019 г. през Първа инвестиционна банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит. 

Финансовият министър Владислав Горанов влезе публично в противоречие с премиера Бойко Борисов. Двамата изразиха различни позиции по въпроса дали медиите трябва да получат държавно финансиране, за да помогнат в информационната кампания на Министерски съвет.

Борисов и Горанов представиха на пресконференция допълнителния ресурс за справяне с икономическите последствия от COVID-19. След като описа подробно всички мерки за останалите без работа, за малки и средни предприятия, както и за иновативни фирми, които да подпомогнат възстановяването от кризата, финансовият министър обясни, че ще бъде реализирана и информационна кампания. Той обаче даде ясен знак, че не предвижда никакъв допълнителен бюджет за медиите и разчита те да помагат на доброволни начала, пише Dir.bg.

"Ще разработим допълнителни информационни материали под формата на клипове и ако медиите преценят, биха могли да ги използват за информиране на българските граждани, малки и средни предприятия. Това може да бъде един апел от моя страна за безплатното им показване, но знам, че и медиите са бизнес организации, зависи от тяхната воля и решение. До дни ще разработим подробни информационни материали под формата на видеоклипове, ако прецените, ако имате желание, да помогнете да достигнат до по-голям кръг потребители", заяви Владислав Горанов.

Изявлението му видимо смути премиера Бойко Борисов, който веднага след това поиска думата и се обърна към финансовия министър: "Помислете за тези, които се ангажират да разпространяват. Да подпомогнем и тях с възможност за финансиране от страна на държавата, така че да не изискваме нещо, което е им носи евентуална загуба. Разговаряйте с асоциациите и преценете".

Така двамата оставиха за по-късно разрешаване въпроса за финансиране на информационната кампания. Той е част от по-голямата тема - необходимостта държавата да включи в пакетите за помощ и медийния сектор. Причината е в извънредното положение, което предизвика свиване на потреблението, блокиране на рекламния пазар, криза в приходите, поредица от съкращения на журналисти и опасност от верижни фалити.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.