"Кабинетът не е изпълнил правилно процедурата по съгласуване, с които трябваше да бъде освободен Младен Маринов като главен секретар на МВР, защото са формалност."

Това каза премиерът Бойко Борисов на среща на Американска търговска камара в България, цитиран от Еконимик.бг.

„Като иска да се оттегли от поста, какво имаме да го съгласуваме. Някой, например, ако иска да се оттегли от ВВС и да стане президент, кой може да го спре“, коментира Борисов, правейки препратка към президента Румен Радев, който се оттегли от ръководството на ВВС и в последствие бе избран за държавен глава.
Борисов подчерта, че уважава президентската институция и хората в нея, и че ако е имало забавяне или грешка в уведомлението до Радев, може и да е по вина на хората в кабинета.

Премиерът се оправда с грешка в бързината - да поиска освобождаването на Маринов, за да се приемат трите министерски оставки и да се сложи край на кризата в правителството. Сега обаче ще чака Радев да освободи главния секретар на МВР.

Припомняме, че парламентът вече една седмица отлага гласуването на оставките на Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков. Като причина се изтъква нежеланието на президента Румен Радев да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов, който е определен от Борисов да заеме поста на вътрешен министър.

Президентът вече изтъкна, че документите, необходими за подписването на указа, не са подадени от правителството и той няма как да го подпише. 

Управляващите, обаче, вместо да изпратят целия набор от документи, вчера обясниха, че искат да обяснят на Радев защо няма необходимост от целия набор. Сега обаче премиерът признава, че те са допуснали грешка, неизпращайки част от тях.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.