„АКО В БЪЛГАРИЯ СЕ РОДИ ГЕНИЙ, то това ще бъде геният на завистта“. Към пълните с горчива самоирония думи на Елин Пелин, днес трябва да добавим – и на разрухата и алчността.

ДА, нашата гениалност е с отрицателен  знак. Дето се вика  - под абсолютната нула на термометъра. С примери е изобилно както миналото, така и актуалното днес.

Българи изровиха тленните останки на великия Чарли Чаплин и дамгосаха народностното име за стотици години напред. Времето го преглътна.

Няма да правим ретроспекция на разрушението, но не можем да не се съсредоточим върху днешните времена и поразиите, които ни сполетяват. Един премиер продаде нефтопреработвателен гигант за левче, а в пакет и авиокомпания на цената на една овощна градина.Забравихме го. Друг прибра в семейната си каса около 300 000 евро за да чистел името ни навън, из Европата. Видяхме, така го е изчистил, че изобщо ни няма в цивилизования свят. Друг изнесе горите ни, протегна алчни ръце към Рила, пазари се като влашки циганин за имоти и пак...нищо.

С днешна давност изчезва милион и половина от здравната каса, други 16 милиарда се изпаряват без да бъдат прибрани по надлежен ред от НАП - ни дума, ни стон. Социална министърка прави ремонт на Парламент със собствена строителна фирма - приехме го. Друг, съветник на икономическия министър, правил злоупотреби с евросредства, използвал цяла дирекция като бухалка над непокорни бизнеси, за да  ги смаже и „приземи“ - пак тишина в държавата. Участник в коалицията се репчи на управляващите, а не излиза от триадата им - приемаме го за нормално.

Крадат специално направеното колело на дете-инвалид - никой не се възмущава. Изчезват пари от касички за дарения на храмове и на нуждаещи се деца - какво толкова? Задигнато е оръжие от  Музея на бойната слава в Ямбол - даже не са чули всички.

Изнасилвания, тормоз по градове и села, кражби, убийства, денонощен многогодишен геноцид над един народ, довел до пълното му генетично израждане. И ето го резултатът - двама души, от състава на Софийската опера, оставили тъпите си графити върху Мемориала на мира в Хирошима! Изцвъкали си гадостта, плод на букет от комплекси и отминали. Представете си  -технически персонал от операта! Хора, пребивавали в светая светих на най-синкретичното и въздействащо изкуство - операта, които не са чували, че подобно посегателство е сквернодействие с паметта на живите изгорени? Нима не са виждали в учебниците или в пресата онази снимка на бягащото голо момиченце, сред пламъци и пепелища? И как им диктува ума и сърцето да пишат запалянковските простотии върху подобна светиня? И как не са чували, че японските власти нямат нищо общо с „нашата полиция ни пази“? Да, уволнени са вече, но боята е положена.Цапаникът е оплескал още веднъж националното ни име, държавата се спряга с епитети, които нямат общо с човечността и цивилизационния избор .Какво да очакваш от страна, която е на 111 място по свобода на словото? Откъде да е чувала, че това е вандализъм, като у нас всяка стара /и не толкова стара/ фасада, всяка позалежала ограда или седалки по стадиони и кина „се радват“ на подобен „пърформанс“?

Голямата разрушителна баданарка е в действие. Тя събаря калкани и фасади на новосанирани сгради, руши току-що прерязани магистрали, събаря скоро построени мостове - прегризва дори междучовешките връзки. И ни оставя грозни и голи - като примати, които скачат за хляба и ментетата. Баданарката ни прави такива, каквито на нея сме угодни.

А ние не се противим. И бавно, но сигурно слизаме по стръмното надолнище на историята си - бездушни, послушни, сиви и раболепни слуги, разтворени в собствената си покорност.

Биологични единици за разплод, обитаващи една Шагренова кожа в „чревото адово“ на Балканите.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.