Посланик Херо Мустафа и семейството й пристигнаха в София, съобщават от Американското посолство

Г-жа Мустафа заменя на този пост Ерик Рубин. Тя е дипломат от кариерата. Преди София тя бе  зам.-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон. Преди това тя е била съветник по политически въпроси в посолството на американското посолство в Индия.
Във Вашингтон е била съветник в администрацията на вицепрезидента  Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, зам.-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Била е директор в Съвета за национална сигурност.
Г-жа Мустафа е родена през 1973 г. в град Ербил, Ирак и произхожда от кюрдско семейство. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ.

Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Тя говори девет езика, включително арабски, руски, хинди и фарси.
От балканските езици тя говори гръцки и турски. На Балканите тя започва да работи в неправителствения сектор в Босна, а през 1999 г. в американското посолство в Атина.

За живота на г-жа Мустафа е посветен документалният филм “Американски герой”.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.