Загинаха двама полицаи при опит да спрат автобус с мигранти в Бургас, извършителите на убийството са задържани

„Тази сутрин в 4:55 часа е направен опит да бъде спрян автобуса на изграден КПП от „Гранична полиция“, но шофьорът на автобуса не се подчинява. Има и втори опит на друг пункт преди Бургас и водачът на превозното средство пак подминава колегите. Третият опит е вече от колеги от ОД на МВР – Бургас, при който възниква трагедията. Шофьорът не се е подчинил, връхлита върху автомобила и загиват двамата полицаи“, каза в ефира на Нова телевизия заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

Около 5,30 часа патрул от I РПУ решава да помогне на колегите си и се включват в преследването на автобус с мигранти в района на кръговото кръстовище „Трапезица” в опит да пресекат пътя му, но автобусът удря от дясно патрулката, която  връхлита върху спирката на „Трапезица“.

Бежанците са били около 35 човека, между тях има и малки деца.

Загиналите двама полицаи на ОДМВР-Бургас са младши инспектор – старши полицай в група „Охрана на обществения ред“ в сектор „Охранителна полиция“ в Първо РУ-Бургас Йордан Илиев, заедно с колегата си старши полицай Атанас Градев.

Не мога да си обясня как е допуснато автобус, който е пълен с мигранти да стигне до сърцето на Бургас, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Очаквам зам.-директорът на Гранична полиция Деян Моллов, който бе преместен на този пост, за да отговаря пряко за борбата с нелегалните бежанци през зелена граница, да подаде оставка до края на деня". Това заяви в Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев, предава "Флагман".

„Той пое ангажимента да се справи с тази задача, но тъй като за мен това не е свършено, се надявам до края на деня той да подаде оставката си. Разпоредил съм да се предложат незабавни мерки как да се укрепи ситуацията около границата. Заедно с министъра на отбраната още от миналата седмица работим по темата. Ще обезпечим технически граничните полицаи с достатъчно добро оборудване. Осигурихме и дронове, за да се покрие целият район и да се извършва наблюдение от въздуха“, каза Демерджиев.

Той уточни, че до няколко дни над 100 човека от Министерството на отбраната ще се присъединят към охраната на държавната граница в Странджа.

Служебният вътрешен министър се закани, че ще действат с цялата строгост на закона и ще проверят дали някой в МВР е покровителствал канали за трафик на мигранти.

„Ако наши служители са замесени в тези схеми, очаквайте да понесат цялата строгост на закона. Ще бъдем безкомпромисни. От две седмици работим по това разследване, възложил съм на всички служби в МВР и те работят изключително интензивно. Лично аз не мога да си обясня при такова насищане на личен състав на границата как е възможно толкова големи групи да минават необезпокоявано“, допълни Демерджиев.

Той недоумява как се е допуснало автобус с нелегални мигранти да влезе до сърцето на Бургас „Не мога да обвинявам полицейските служители в Бургас. Напротив! Имах възможност да се срещна с близките на тези две момчета, те са изпълнили дълга си. Имам обаче големи претенции към органите на гранична полиция и ще взема мерки“, каза още вътрешният министър.

Вторият каналджия, за когото се подозира, че е участвал дейно в трафика на мигранти и дори е шофирал автобуса-убиец в Бургас, с който бяха премазани двама полицаи, е задържан, пише Флагман.бг.

Сириецът е успял да избяга от Бургас до Първомай и явно е смятал да се укрие в този край, но още около 11 часа, вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че знаят накъде е потеглил сириеца и въпрос на време е да го задържат.

Както писахме става въпрос за двама сирийски граждани, които живеят в България с хуманитарен статут. Те са взела бракуван автобус от харманлийска автокъща, сложили са му крадени нидерландски номера и пропътували до Странджа, където са натоварили 47 сънародници. 

След като умишлено премазват полицейския автомобил, двамата изчезват в различни посоки. В рамките на час бе задържан един от сирийците, който бе отведен до мястото на катастрофата и после прибран в Областната дирекция на полицията в Бургас. Малко по-късно бе арестуван и другият.

Междувременно белезници са закопчани и на ръцете на собственика на автокъщата, предоставила на сирийците автобуса. 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.