"Може да променят Конституцията и президентът да се избира не от народа, а от парламента. Тогава държавният глава ще бъде сламен човек."
Това каза пред Фрог нюз политическият експерт Осман Октай по повод питането на главния прокурор до КС дали може да разследва президента.

Ето какво още уточни Октай:

  Г-н Октай, главният прокурор попита КС дали може да разследва президента и вицепрезидента. Какво подозирате зад този ход на Иван Гешев?

Няма думи за  агресията и глупостта.  Това действие на главния прокурор не е самостоятелно. По всяка вероятност този, които го назначиха за главен прокурор, той стои и зад това питане до КС.  Навремето казах, че Гешев  е мъжката секретарка  на Сотир Цацаров. Това  действие от страна на Гешев  е отражение на напрежението между премиера Бойко Борисов и президента.

Как си обяснявате бързата реакция на КС?

Допускам, че много хора предварително  са разговаряли с членове на КС.  Доказателство за това е  фактът, че в петък е депозирано искането на главния прокурор и толкова бързо се е задействал КС. Съдия-докладчик е човек  от квотата на президента Росен Плевнелиев . Виждаме, че той използва всеки повод, за да  атакува публично сега действащия президент Румен Радев.

Защо казвате, че питането на Гешев ви е оставило без думи?

 Защото то доказва, че продължава с пълна сила  пълзящата диктатура на прокурорското управление в страната. Не се удовлетворяват очакванията на хората, които очакват да бъдат разобличени в корупция и престъпения хора от изпълнителната власт. Случващото се безспорно е удар по авторитета на президентската институция, която е  най-стабилната  и балансираща институция през последните 30 години.

 Очаквате ли да има сблъсък на мнения относно питането?

Да, защото чл. 103 от Конституцията казва, че президентът не може да бъде разследван. Каквото и решение да вземе КС, считам, че той е в патова ситуация. Има опасност самият съд да се дискредитира, ако стане съучастник в това грубо посегателство срещу президентската институция. В тази стъпка на прокуратурата  подозирам нещо много опасно.

Какво е то?

че някой търси възможност да се промени Конституцията, така че  президентът да не се избира пряко от народа, а от парламента.  Ясно е, че с подобни действия няма как да се стигне до импийчмънт, защото се изисква голямо мнозинство. Но щом тръгват да дискредитират президента, това може да доведе до започване на дебати за промяна на конституционния текст за пряк избор на президента. И ако той се избира от парламента, той ще бъде сламен човек.

Интервю на Катя Илиева

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.