„Когато през 2013 г.  Ангела Меркел заяви: “Елате, ще ви посрещнем“!, тогава никой не я посочи с пръст за вината, че заля цяла Европа с бежанци. А Ердоган не им казва: “Добре дошли“, той просто им казва: “Довиждане“.
Ако не успеят с Гърция, мигрантите ще минат през нас.
Международното право и изгубило смисъл. Една фалшива новина за надписи върху стена от деца даде старт на нападението срещу Сирия- суверенна държава, която нямаше и едни долар дълг навън. И сега потърпевш е целият Европейски съюз. Европа е заложник и полека-лека ще изчезне." - коментира в интрервю за Liberta.bg Мажд Алгафари.

-    Ще успее ли Ердоган да легитимира присъствието си в Сирия, отключвайки портите към Европа, господин Алгафари?

-    Присъствието на Ердоган в Сирия е абсолютно незаконно. Всички го знаем - той просто реши и влезе там. Сирийците тогава му позволиха след кратки преговори, защото той заяви тогава, че иска да отблъсне кюрдските сили от турската граница. И те му позволиха. Освен това, ако си върнем лентата назад, в град Идлиб, сирийските сили и руснаците кои хора изпратиха в Идлиб? Натоварени в автобуси бяха точни тези хора, които се представиха за терористи. Ако си спомняте, който се предаде и хвърли оръжие, заминава в този град Идлиб, който беше на едно голо поле. Там така нареченото „цивилно население“ /бивши терористи, макар че едва ли има такова понятие/ е основната маса. И оплакването на Ердоган, че Русия и другите сили нападат Идлиб, не е вярно. Няма такова нещо. Това са клетки и групировки от най-различно естество. Това, което сега прави Ердоган с бежанците, е да му се обърне внимание. Едното няма да спаси другото, но наистина му се обърна огромно внимание от Европа. Днес и Борисов ще преговаря от името на Европа за някакви отстъпки, най-вероятно финансови. Същността е:“ Кажи сега, колко искаш? Може да ти дадем толкова и толкова, само не ги пускай!.! Ердоган не че пусна тълпите, той само вдигна армията да не ги спира и задържа. Министър председателят на Гърция вчера заяви, че с тази си постъпка Ердоган злепоставя Европа. Но има и друго - когато през 2013 година Ангела Меркел заяви:“Елате, ще ви посрещнем!". Тогава никой не я посочи с пръст за вината, че заля цяла Европа с бежанци. А Ердоган не им казва: „Добре дошли!“, той просто казва: “Довиждане!“.  Резултатът е един и същ  при "добре дошли" и "довиждане", а сега Ердоган е виновен, че видите ли, колко много бежанци има от Сирия? Какви сирийци? Всички репортажи на колеги показват, че там няма сирийци, или поне са много малко.

-   Защо турският президент „щади“ България и не пропуска бежанци към нея има много предполагаеми отговори, като един от тях е, че Ердоган не би искал да смесва чуждо население с етническите турци у нас, за да пази съотношението на населението при избори. Правдоподобна ли ви изглежда хипотезата?

-    Абсолютно не. Ердоган много добре знае, че всички тези бежанци /наречени условно така/ ще подминат България и нито един от тях няма да остане тук. Те не са заплаха за България, нито ще влязат, нито ще се смесят с нашето население. Те просто влизат и продължават нататък. Коронавирусът не иска да остане при нас, а камо ли хората! Това не значи, че Ердоган държи на нас и ни щади. Напротив! Турската граница с България и Гърция е отворена от страна на Турция- просто армията не пипа никой. Но самите бежанци не искат да идват към нас. Но с този възпиращ ефект, който налага Турция, нищо чудно /и това, според моите преценки ще стане/ целият поток да се насочи към България. Той вече тръгна. Докато го озаптим, ще е много зле. Единственият изход е, ако турската армия предприеме мерки и обратно си върне потоците от хора, което не се очертава да стане скоро. Създава се едно голямо напрежение на границата с Гърция и България. Ако не успеят с Гърция, ще се опитат да минат през нас.

-    Дори и да не останат тук, оказва се, че има много иранци, а знае се, че в Иран е едно от огнищата на коронавируса. Не става ли риска двоен за Европа и чука ли на вратата ни хуманитарна криза?

-    Тези, които са на границата в момента и напират да я преминат, са хора, живеещи от дълги години в Турция. Те не идват току-що от Иран и местата с коронавирус и не са все още този потенциален източник на заплаха от зараза. Друг е въпросът, че са хора, които не са били обгрижвани здравно от години и никой нищо не знае за здравословното им състояние и че може между тях да има носители на вируса. Никой в Турция не ги е преглеждал за здравен статус.

   Защо Европа проспа четири години след споразумението с Турция за невръщане на бежанци и не промени Дъблинския регламент в частта за връщане на мигрантите?

-    Не сте ли забелязали, че всичките решения на Европейския съюз винаги закъсняват. Една от причините е, че бюрократщината е огромна. Докато се вземе дадено решение, пък докато се гласува, докато се намерят пари, минават години. Адски мудна е тази политика и бюрократщина. И това ще се види пак през тези месеци,  по повод случващото се на границите ни. Докато се размърда Европа ще мине време.

-    Навлизането на стотици хиляди бежанци към Европа /до този момент/, се оказва единият от проблемите. Военните действия в северния сирийски район изглеждат безкрайни, особено след атаката на руски сили и убийството на 33 турски войници, което разгневи Еродоган, макар официално за това да бе обвинен Асад. Какво ще се случи, ако нито Русия, нито Турция отстъпят?

-    В момента нито едно военно действие няма да даде този резултат, който искаме. Единственият положителен резултат може да се получи само по дипломатичен път, при  дълбоки разговори между Русия, Европейския съюз и САЩ, а може би и Турция. Никой вече не може да спре Ердоган за онова, което си мисли да направи. Това негово присъствие в Сирия е нежелано нито от Сирия, нито от Русия, нито от никой. САЩ в някаква степен го подкрепят, защото при тях са интереси. Но да допуснат Турция да влезе толкова сериозно в Сирия, просто няма как да стане.

-    В ръцете на Путин ли е съществена част от ключа към решението на проблема?

-    Русия е на първо място, след това Европейският съюз. Сирия има водеща роля във всичко онова, което се случва, което може да се случи и което може да спре. Нито САЩ, нито Турция, нито който и да е друг може да вземе решение. Няма как. Ще стане това, което каже Русия. Друг е въпросът, че тази елементарна ООН не играе никаква роля. Защо всички тези държави плащат членство в хазната й, след като резултата от това ООН няма?

-    Международното право отдавна е изгубило значение...

-    И докато си възвърне значението ще бъдем свидетели на всичко, което се случва. Вярно е, че международното право е изгубило смисъл. В Ирак свалиха правителството, в Либия също, нападението срещу Сирия е показателно. Някой спомня ли си как започна това нападение? Някакви деца написали нещо на една стена! Някой срещна ли се с тези деца, разговаря ли с тях, направи ли интервю с родителите им? Никой не показа тази стена и надписа на нея. Една фалшива новина, която даде старт на нападението срещу Сирия - суверенна държава, която нямаше и един долар дълг навън. И сега потърпевш е целият ЕС. И кой ще опере пешкира? Пак той. САЩ са делече и до тях бежанци няма да стигнат. Заяложникът е Европа, която полека-лека ще изчезне. Повярвайте ми!
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.