Апартаментгейт разтресе държавата. Скандалът ще се разраства, а преди местните избори най-вероятно ще се прехвърли към общините по морето, където търговията с влияние и апартаментопотокът към феодалите и техните велможи са превърнати от години в уникално доходоносен "бизнес" - без добавена стойност за данъкоплатците и фикса.

По всички личи, че щетите, които са нанесени преди европейския вот на ГЕРБ, са непоправими и хвърлянето на оставки на безгласните букви в партията по никакъв начин не е адекватно и съразмерно на ситуацията, за да бъде туширано огромното напрежението. Гражданите искат оставката на Цветан Цветанов и изкарването му от политическия живот. И точно в тази посока премиерът Борисов е ударил на камък. Както сайтът "Епицентър" пише - Борисов е бесен на Цветанов, поради отказа му да подаде оставка. Медията допълва, че между тях е имало телефонен разговор, в който Цветанов категорично е заявил, че при сделките с апартаментите му всичко е законно и не смята да се разделя с публичния си живот.

Премиерът Борисов е изправен пред непреодолимо препятствие, защото именно Цветанов държи на пряко подчинение кметовете на ГЕРБ, структурите на ГЕРБ и народните представители от групата. Това силно проличава и в поетата инициатива от "Жени ГЕРБ" и народните представители, които са се обявили в подкрепа на главния апаратчик на партията, попълват декларации, споделят снимки и статуси във Фейсбук и като че ли са готови да се разделят с Борисов, но не и с Цветанов.

Неведнъж зам.-председателят на ГЕРБ се е противопоставял на решения на премиера и ги е пренебрегвал. За медията ни е известен фактът за поискани от Борисов оставки на герберски кметове, които са била неглежирани от неговия партиен заместник.

Изгубилият реален поглед и усещане Цветан Цветанов евентуално разчита на проверяващите имотните му сделки органи, като КПКОНПИ и Прокуратурата, без да оценя обстоятелството, че ниското обществено доверие, с което те се позлват, по никакъв начин няма да обърне "палачинката" в негова полза, когато оповестят резултатите и го изплакнат в "Ленор". Гражданското мнение и недоволство са оправдани, прекрачени са всички морални и политически граници, затова е без значение дали закононарушенията са "в рамките на закона" или извън него. Българите са категорични - оставка!

Единственият човек от ГЕРБ, който публично изрази тезите на премиера Борисов, е вицепремиерът Томислав Дончев. Къде са, обаче, тачените през годините и до днес от министър-председателя Лиляна Павлова, Димитър Николов, Йорданка Фандъкова?!

Само Дончев е този, който намекна, че не може да има търпимост към нито един политик, който е загубил доверието. "Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на който доверието е изчерпано, заяви пред БНР вицепремиерът. "Прав е Томислав", подчертал няколко пъти Борисов в тесен кръг, давайки да се разбере, че споделя тезите му. Дори изпуснал репликата: "Ще го махна Цветанов!". Засега обаче не е ясно от кой пост Борисов иска да освободи Цветанов, пише "Епицентър".

От тук натакък изглежда, че на Бойко Борисов не му остава нищо друго, освен да потърси подкрепа от гражданите и от малкото останали обективни и принципни медии и журналисти, но дали ще я намери? Защото явно такава му липсва дори в собствената партия. Другият начин за уязвяване на противника, който очевидно се е прицелил в мястото му, е чрез повдигане на обвинения на подчинените му кметове - стълбовете към парите и властта, и издигането или подкрепата за нови и неопетнени лица, както го съветвали от обкръжението му.

А до Цецо са и Делян, и Домуса, и Горанката, и депутатите, и кметовете, и партийните организации...

И все по-уместен започва да изглежда въпросът: Първи ли е вторият в ГЕРБ?

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.