С него пресича триковете „командировка“, с които фирми наемат източноевропейци за мизерни надници

Работници и служители от страни от ЕС, които работят в Германия, вече ще получават същите надници и добавки, каквито получават и германските граждани. Това реши Бундестагът в сряда, съобщава Клуб Z.

С поправката Германия хармонизира законодателството си с препоръките на ЕС за заплащането на труда на командированите лица. Така от една страна европейските граждани ще бъдат защитени от измами със заплащането и експлоатация, от друга страна германските работници пък ще бъдат защитени от дъмпинга на по-евтината работна ръка.

Страните от Източна Европа дълго време се съпротивляваха срещу европейската резолюция, която бе приета през 2018 година, тъй като се опасяват от липсата на конкурентноспособност на пазара на труда. Министърът на труда на Германия Хубертус Хайл заяви, че в крайна сметка с промяната в закона се връща принципа „равно заплащане за еднаква работа на едно и също място“.

За всички фирми, които искат да работят в Германия, трябва да важат еднакви правила и възможности, посочи още Хайл. С новия закон фирмите са длъжни да плащат на всички свои служители не само минималната надница, а и договорените с профсъюзите в съответния бранш добавки, премии, добавки занощен, извънреден и труд по празниците, както и да заплащат всеки час извън работното време. Длъжни са да плащат и сумите, които германските им колеги поучават за опасен труд, работа в замърсена среда или труд, както и за добитата и използвана в трудовия процес квалификация.

Законът ще се отрази сериозно на трудовия пазар не само в Германия, но и във всички източноевропейски страни, които печелят търгове в Германия като подфирми и работят с хора от страната си. Той засяга най-вече строителството, но и грижите за възрастни и болни хора, селскостопанския труд, туристическите услуги. В тези браншове работят предимно източноевропейци, които са назначени като служители на подфирми и не рядко дори не получават заплатите си, ако някоя от фирмите във веригата реши да обяви фалит.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.