Министърът на културата Боил Банов има уникалната възможност да влезе в българската история като първия осъден за корупция политик

След тридневната постановка "Ало, плаче ми се", Боил Банов публично призна, че Ангел Ангелов никога не го е рекетирал. А трети лица ходили при него и му казвали, че Ангелов има записи и ще го разкатае. Все още като министър на културата, Боил Банов демонстрира пред медиите завиден набор от епитети и квалификации, с които показа и културата на министъра. Оправда се, че не бил помияр, но служителят на МОН Ангел Ангелов бил рекетьор, бандит, мръсник, а Елена Йончева сравни с Цола Драгойчева.

Боил Банов, министър на културата, в „Тази сутрин“ по bTV: „Ангел Ангелов директно не ме е заплашвал. Идваха хора и ми казваха, че той ме е записал и ще ме размаже. В министерството той отговаряше за европейските програми. Преди да си тръгне не ме е заплашвал, а се държеше нагло и непочтително. Във всеки един момент, в който бъда заплашен директно, ще подам сигнал. Аз не съм човек, който лесно се плаши. Той го направи през трети лица“.

От изказването на Банов рабираме, че той се занимава с интриги, клюки, слухове и клевети. Казали му, че го рекетират!

Преди дни същият Боил Банов, след пресконференцията на БСП, в която бяха изнесени данни уличаващи го в корупция, министърът на културата даде спешен брифинг в сградата на Министерски съвет. Пред медиите тогава бе категоричен, че не разпознава дали гласът от записа е негов, защото не бил експерт. Днес твърди нещо въвсем различно - че гласът от записа е негов, но записът бил манипулиран и нагласен. Явно за два дни г-н Банов се е преквалифицирал и в експерт-монтажист на аудио записи.

Боил Банов, bTV: „На записа е моят глас, но аз не съм помияр, г-н Хекимян! Той е манипулиран.  Това ще го докаже проверката на прокуратурата. Защитавал съм държавния интерес през цялата си работа“.

И още нещо! От самия Банов разбираме, че той не е сам в Министерство на културата, а на терен там действа и цяла малка организирана престъпна група.

Боил Банов: „Вкаран съм в капан от малка организирана престъпна група“.

Появи се и държавният служител Ангел Ангелов, спряган от Боил Банов за рекетьор и информатор на БСП по аферата "Ало, Банов съм".  В записа "Ало, Банов съм" се чува как глас, за който се предполага, че е на Боил Банов, настоява за спестяване на неустойка на фирмата-изпълнител на проекта за Ларгото в София. Банов заяви, че от години е бил изнудван от Ангелов. В четвъртък подобни твърдения отправи и директорът на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев. В телевизонно участие Гератлиев каза, че Ангелов е заплашвал него и агенцията, след като бил уличен в изнасяне на информация, без доказателства по твърденията си. Конкретните два проекта, според Герталиев, от които се интересувал Ангелов, били на обща стойност над 83 млн. лева.

В своя позиция, изпратена до NOVA, днес Ангелов отправи обвинения към настоящия си пряк началник в Министерство на образованието и науките - Кирил Гератлиев. 

Ангел Ангелов: "Аз и още трима колеги още през декември 2018 г., вследствие на дискриминация и психологически тормоз на работното място, подадохме жалба до Софийска районна прокуратура. Вследствие на подадената жалба бяхме викани в ГД "Национална полиция", за да потвърдим представената информация. Пак там, на 21.01.2019 г., е бил извикан за снемане на показания и Кирил Гератлиев. За заведената жалба е информиран и министърът на образованието през деловодната система на министерството. В същото време сезирах и инспектората на МОН за слабости и пропуски в работата на изпълнителната агенция. В резултат на подадената от мен писмена информация министърът на образованието изпрати инспектората на проверка, като в близките дни се очакват резултатите.
За обвиненията на Банов - не искам да коментирам повече невярната информация, която залива общественото пространство. Относно Кирил Гератлиев, той просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва, вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение, за да принуждава експерти от изпълнителната агенция, която ръководи, да напускат работата си под натиск.
Вероятно поради всичко изложено дотук, Кирил Гератлиев използва създадената ситуация, за да избегне понасянето на съответната административна отговорност за изключително порочната практика, която използва като набеждава, унижава и заплашва държавни служители с дългогодишна експертиза и опит, многократно надвишаващ неговия собствен.
Отново обръщам внимание на факта, че жалбата до прокуратурата, изпратена от мен и колегите ми, е с дата 21.12.2018 г., а обвиненията на Гератлиев за посегателство върху автомобила му, както и други подобни безпочвени обвинения бяха отправени, след като беше викан в ГД "Национална полиция" във връзка с жалбата, както и след като е започнала проверката на инспектората на МОН. Аз и колегите ми продължаваме да бъдем подложени на психологически тормоз и заплахи, но твърдо вярваме в органите на правораздаването и затова ще използваме всички законови начини, за да защитим професионалната си репутация и човешко достойнство."

Много е възможно Ангел Ангелов да е... агент на служба. И тогава ще се предполага, че разполага с много други записи и документи, уличаващи високопоставени в корупция.

Впрочем, във всяка една институция има агенти на служби – и на Национална сигурност, и на Националното разузнаване, и на други.

Какво друго му остава на народа да извика тогава, освен: "Не се страхувайте, агенти! Вадете флашките и документите! Настоящият режим си отива! Ще се превърнете в национални герои! Сега е моментът!"

Гражданите, които подават сигнали, агентите, свидетелите, журналистите, политическите лица и хората, които разбулват корупцията и я навират в очите на обществеността, сега се нуждаят повече от всякога от силна подкрепа.

Подкрепата за Елена Йончева от колегите й в парламентарната група на БСП не трябва да се изчерпва с прочитане на разписана декларация, защитни тези и опровержения на атаките срещу нея пред медиите, а със солидарност. Солидарност, изразяваща се в подобни на нейните действия.
Нередности има в цяла България. Нека всеки един депутат изнесе данни за корупция от своя избирателен район! Нима няма сигнали, нима няма безобразия, нима няма корупция? Тогава на всички ли ще повдигнат обвинения, всички изнесени данни за незаконосъобразни и престъпни действия и деяния по места ли ще обявят за "фалшива новина"? 
В това се изразява истинската солидарност - да имаш смелостта да се поставиш на мястото на другия и да покажеш, че не се страхуваш да застанеш до него в битката, която заедно да изведете до край. Не зад него, а до него - рамо до рамо! Останалото е приказки на вятъра.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.