Жената на кмета на Пазарджик взела 477 400 лв. от продажбата на акции от парка

Шумно рекламираният като най-голям исторически парк край Варна може да се окаже поредната спорна финансова схема, в която да изгорят около 1000 вложители към момента.

Това става ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор (КФН). Нейната роля е "да осъществява стриктен и навременен надзор, да бъде обективна и безпристрастна, работейки в интерес както на бизнеса, така и на гражданите", е посочено в съобщението.

Това е коренна промяна в първоначалната позиция на финансовия надзор по случая. За съмненията за възможна злоупотреба с доверието на инвеститорите предупреди "Капитал", но регулаторът твърдеше, че няма отношение към случая. Аргументът на КФН беше, че предлагането на акции на "Исторически парк" АД не представлява публично предлагане на ценни книжа.

Сега обаче финансовият надзор очевидно е променил позицията си и съобщи, че КФН е изпратила данни на прокуратурата за предоставяне на "заблуждаваща информация" с акции от дружеството "Исторически парк" АД.

Проектът

Преди около месец (22 юни) дружеството откри първия етап от изграждащия се исторически парк край село Неофит Рилски, което се намира на около 30 км от Варна, който се оказа строителна площадка.

Идеята за атракциона, който трябва да бъде изграден на пет етапа и в него да бъдат инвестирани 250 млн. лв., е да бъдат представени възстановки на сгради от седем различни исторически епохи - новокаменната, каменно-медната, римската, Средновековие, Първото и Второто българско царство. Атракциите ще се ползват от туристите по българското Черноморие.

Според изпълнителния директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов към момента за реализацията на проекта са били инвестирани около 70 млн. лв. Това, което беше показано на публиката при официалното откриване на парка обаче, приличаше на гола поляна с изградена реплика на част от крепостта "Баба Вида", която е официалният вход към бъдещия парк. Има поставена и огромната бронзова статуя на тракийски стрелец.

В интервю пред "Капитал" Ивелин Михайлов обяснява, че от първоначално емитираните 1 млн. акции са продадени около 200 000, което е една пета.

"Ако целият проект е 1 млн. акции, да кажем, че около 78% ще останат в един инвеститор", казва Михайлов, без да посочва кой е той. Другите са около 1000 инвеститори, които са купили различен брой акции. "Най-големите са инвестирали 1 млн. лв., други – много по-малко средства. Пак казвам, че закупуването на акции не е като закупуването на акции от борсата, а това са съдружници в създаването на самия проект. Тези пари служат за изграждане на самия проект, а не за да бъдат прибрани от някой, който е направил нещо", казва Ивелин Михайлов.

Според разследването на "Капитал" сред акционерите на компанията е Силвия Попова, съпруга на кмета на Пазарджик Тодор Попов, станал известен в цяла България с огромното си имение в с. Паталеница. Според данъчната декларация на Попов за 2018 г. съпругата му Силвия е придобила 477 400 лв. от продажба на акции в още недовършения "Исторически парк".

Проверката на КФН

Въпреки че първоначално КФН твърди, че не ѝ е работа да проверява дружеството, сега очевидно е променила позицията си и след публикацията в "Капитал" е направила проверка на "Исторически парк" АД.

След анализ на публично известната информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър, КФН вече вижда опит за измама на акционерите, но тъй като това не е от нейната компатентност, прехвърля случая на прокуратурата.

Проверката на КФН е установила, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти.

Респективно правоотношенията, които възникват между тях, също имат частноправен характер. Комисията за финансов надзор няма правомощия по отношение на тях, тъй като тя има правомощия единствено при публично предлагане на безналични ценни книжа.

"Според становището на КФН има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект "Исторически парк", а не по сметка на акционерите – прехвърлители", констатира финансовият надзор.

"За установяване или отхвърляне на това предположение с мое решение резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на Прокуратурата на Република България", казва Бойко Атанасов, председател на КФН.

Сега на ход е прокуратурата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.