85% от гласовете в ромски секции в София са за Фандъкова. Данните от протоколите в 22 секции в ромски квартали показват по-силна мобилизация на ромското гласуване на балотажа

Данните от протоколите, публикувани на сайта на ЦИК, показват по-силна мобилизация на ромския вот на балотажа за кмет на София спрямо първия тур на изборите, като огромната част от него е дадена за сегашния кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Вторият тур в столицата приключи с разлика от около 20 хил. гласа в нейна полза срещу опонентката й Мая Манолова - след окончателното преброяване на всички действителни бюлетини, пише Капитал.

В основните ромски секции в кварталите "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев" - проследени 22 на брой, и при значително по-висока избирателна активност на балотажа са гласували общо 7207 души, като 6111, или около 85%, са подкрепили Фандъкова. За сравнение, на първия тур тя е получила малко над 4200 гласа.

В някои от секциите разликата в отчетените гласове за двете е над десет пъти. Така например в секция в 94-о СОУ в кв. "Христо Ботев" за Фандъкова са гласували 507 души, а за Манолова – 47. В една от секциите в 75-о СОУ във "Факултета" пък съотношението в полза на Фандъкова е 323:26.

Въпросът с купения ромски вот излезе отново напред, след като след първия тур Манолова насочи вниманието към данните от протоколите на ЦИК. В петък, преди деня за размисъл, в интервю за bTV премиерът Борисов обяви, че ромските гласове, които ще се пуснат в неделя за Фандъкова, ще са купени от братя Галеви по поръчка на Мая Манолова.

Известните Пламен Галев и Ангел Христов (наричани Братя Галеви, без да са братя) напуснаха страната през 2012 г., при първото правителство на Борисов, след като им беше произнесена окончателна присъда за организирана престъпна група за рекет и изнудвания. Оттогава са обявени и за международно издирване. По повод твърденията на премиера в правото си на отговор в същата телевизия Манолова каза: "Човекът, който пусна братя Галеви да избягат от правосъдието докато беше премиер, твърди, че те са били фактор в изборите." Тя заяви, че няма нищо общо с тях, но те са работели с ГЕРБ, "защото имат общ произход".

Манолова обяви още, че ще даде на съд премиера Борисов за предизборните му изказвания, включително за думите, че се е срещала с роми от софийското село Волуяк, за да прави с тях "уйдурма" - да гласуват за нея, но да казват, че са гласували за Фандъкова.

Данните от протоколите обаче показват, че ромите масово са гласували за Фандъкова, а вечерта след втория тур премиерът не повдигна отново въпроса за ромските "уйдурми".
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.