„Публиката в различните градове се отличава само по това - колко пъти е виждала твореца и дали очакванията и са тези, или винаги ще иска да бъде изненадвана. Публиката е страхотна навсякъде!
Иска ми се да приключи тази война! Ако войната приключи, нещата за целия свят ще бъдат по друг начин"

Ирина Флорин в откровен разговор пред LIBERTA.BG, броени дни преди първата й среща с публиката в Поморие, където заедно с поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев ще представят от 18:00 ч. на 16 декември (петък) в киносалона на НЧ "Просвета 1888" музкално-поетичния спектакъл "Абсурдни времена като коледен Знак".

Интервюто взе Таня Анастасова

-    Каква е емоцията, която усещате по време на концертите, във времена на „дигитална какофония“, по находчивото определение на Ивайло Цветков?

-    Хубавото е, че все още, независимо от дигиталната епоха, в която живеем, нищо не може да измести концертите на живо. Нищо! А разбира се, единственото, което може би страда в случая, това са физическите носители, като дисковете, които все повече с годините се произвеждат с цел да бъдат само колекционерски. Но бих могла да кажа, че в момента плочите – дългосвирещите плочи, винила, е супер тренд и навсякъде вече по света всички изпълнители произвеждат такива.
Новият ми албум "Знак" изключително добре се продава, а сега голямата празнична изненада ще бъде плоча, която ще е с част от най-популярните ми песни и ще излезе точно за Коледа.

-    Тоест, емоцията ще е и от двете страни – публика и изпълнител, но усеща ли се оня глад и желанието му за засищане с музика и душевно пречистване, което цели две години, докато траеше ковида, ни съпътства?

-    Да, това е определено така. Аз успях да използвам времето през пандемията, за да създам голяма част от албума, която бях започнала през 2019 година. Така че, за мен пандемията не се усети толкова много, защото аз си работих по новия албум и нямах някакви специални ограничения за самата себе си, защото работата си вършех или в къщи, или в студиото.

-    Понеже си творец не само с остра чувствителност, но и със сетива за духовното и невидимото, можеш ли да кажеш, Ирина Флорин, по какво се различава публиката от различните градове като поведение и емоционалност?

-    Може би единственото, по което се различава, е до каква степен е свикнала да възприема твореца, колко пъти го е виждала и дали очакванията и са тези, които получава, или винаги ще иска да бъде изненадвана. Това е - и нищо повече. Публиката е страхотна навсякъде. След като е дошла на концерта, тя иска да ви види и чуе и да ви се радва. Оттам нататък, от изпълнителя зависи как ще представи концерта си, как ще я ангажира и с какво усещане ще я е остави в края.

-    Изпращаме една доста трудна година на война и пандемия. Какво си пожелаваш за следващата?

-    Аз си пожелавам наистина войната да приключи възможно най-бързо, защото тя донесе много повече щети, отколкото пандемията. За мен беше неочаквано, че в 21 век ще има война и то такава, истинска война. Така че, това е първото нещо, което ми се иска - да приключи тази война, за да може Украйна да тръгне по своя път и да се възстанови. Ако войната приключи, нещата за целия свят ще бъдат по друг начин. А за себе си и близките си единственото, което си пожелавам, е да сме здрави, защото останалото някакси можем да го постигнем, стига да има здраве.

Звездната коледно-новогодишна културна програма на Община Поморие продължава и, на 16 декември 2022 г., в 18.00 ч., като коледен Знак в тези Абсурдни времена, в Поморие пристигат Маргарита Петкова, Ирина Флорин и Добромир Банев, за да ни представят на сцената на НЧ „Просвета 1888“ музикално-поетичния спектакъл „Абсурдни времена като коледен Знак“.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.