ЕП отхвърли поправките за президента в резолюцията за България

Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България. Приети са текстове, в които се настоява властите да разследват три банки за пране на пари и финансиране на престъпна дейност и тероризъм, както и загриженост за намеса на трети държави в медийната среда с цел дезинформация срещу ЕС, съобщава БНР.

С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха към текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът. Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация, за да я предадат на трета държава.

Не бяха приети и текстовете, в които се искаше отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка за България и в които се изразяваше съжаление, че страната ни е отхвърлила Истанбулската конвенция.

Текстът, който обвързваше протестите с финансирането им от бизнесмена Васил Божков, бе оттеглен от вносителката Роберта Мецола още вчера.

Мецола беше автор на преобладаващата част от измененията, които целяха да се смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството. Резултатите от вота по целия документ ще станат ясни след 17:00 часа българско време.

Снимка на Атанас Чобанов.Погром за управляващите след снощното гласуване на резолюцията за правовия ред в България, коментира Атанас Чобанов. Всички идиотски поправки на Мецола и Джамбасски отпаднаха! От опорките на Борисов-Гешев са оцелели само обвиненията срещу Нено Димов, Александър Манолев и Красимир Живков (и трите след разследвания на Биволъ).
Приет е изцяло параграф 7, в който се настоява за сериозни, независими и активни разследвания на скандалните записи с Борисов, на Апартаментгейт, на Къщи за Тъщи, на Догансарай, на Танкергейт и на FinCen скандала с ББР. За последния е добавен изричен параграф, за да не се правят на ударени за какво става дума. 

"Вижте как гласува коалицията Борисов-Пеевски в Европарламента", обръща внимание Чобанов.

Против този текст в резолюцията, който изброява конкретни корупционни скандали в България, гласуват всички евродепутатите на ГЕРБ, без Радан Кънев, и всички от ДПС и ОП!

Седем евродепутати от ЕНП са гласували за: Clune, Fitzgerald, Kanev, Kelly, Pietikäinen, Thun und Hohenstein, Walsh.

..."отбелязва със загриженост несъответствията между решенията на съдилищата от първа и от по-горна инстанция, които също така допринасят за липсата на окончателни и ефективни осъдителни присъди; изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни разследвания и постигане на резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, както и от задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи след звукозаписите, появили се през лятото на 2020 г., както и във връзка със скандала „Апартаментгейт“, скандала с къщите за гости, аферата с танкера, случая с крайбрежния имот в „Росенец“ и скандала, свързан с предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Българската банка за развитие, като всички те – взети заедно – говорят за дълбоки и системни слабости във връзка с принципите на правовата държава и антикорупционните мерки в България; освен това изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в „Сънсет ризорт“ в Поморие;"

Източник: https://www.europarl.europa.eu/…/P9_PV(2020)10-07(RCV)_en.d…  и вътре търсите B9-0309/2020 - § 7/3

Роберта Мецола вероятно е блокирала достъпа да страницата си за потребители от България, което е показателно. Гражданското общество е сила!, пише Димитър Стоянов.Снимка на Димитър Стоянов.

Днес стана ясно, че евродепутатката от Малта Роберта Мецола е блокирала почти всички IP-та от България, Причината са коментарите, които я заливат, а тя не успява да трие. Те са свързани с неудобни за нея въпроси, отнасящи се към това - дали е корумпирана, слуга на Борисов и Пеевски ли е, защо трие коментарите на българи и т.н.

Стигна се до там, че българи да направят страница с нейното име, за да споделят в нея емоциите, които Мецола им причинява. А фейсбук-троловете на Борисов и Пеевски докладваха всеки профил, който изразява негативно отношение към Мецола, като сега много от тези профили са с 24-часово ограничение.

Опорките на Пеевски не влязоха в резолюцията на Европейския парламент, коментира EURACTIV. Всички поправки на Роберта Мецола от групата на ЕНП по проекторезолюцията за правовата държава в България, представляващи де факто проправителствени „опорки“ на медиите на Делян Пеевски, отпаднаха след гласуване снощи, обявено тази сутрин (8 Октомври).

Резултатите от гласуването се забавиха, защото заради коронавируса евродепутатите гласуват дистанционно и резултатите се броят ръчно от служители на ЕП. От разпечатката прави впечатление голямата разлика между гласувалите "за" и "против", което означава, че ЕНП не само не са успели да мобилизират подкрепа от други групи, но също не са били единни в подкрепата на поправките на тяхната малтийска колежка.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.