Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган (ЕБО), Българската народна банка (БНБ) участва в обсъждането на ефектите върху банковите системи в Европейския съюз от мерките за противодействие на COVID 19. ЕБО публикува прессъобщение за резултатите от последните ни консултации, очертаващи рамка за действие на банките в държавите-членки в следните три основни области:

• класифицирането на банкови кредити в неизпълнение;

• преструктурирането на експозиции;

• прилагането на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

ЕБО подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити.

В продължаващия процес на консултации с националните компетентни органи ЕБО ще определи скоро критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити.

На основата на тези критерии БНБ ще вземе решение, което ще обяви в близките дни, по отношение на тяхното прилагане в България. Решението на БНБ ще бъде в продължение на вече анонсираните от БНБ мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID 19.

Това решение ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID 19 върху техните клиенти.

Пълният текст на прессъобщението на ЕБО може да бъде прочетен тук.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.