За мерки, пряко свързани с преодоляване разпространението на коронавируса, и лечение, правителството отделя половин милиард лева – в това число увеличени разходи за системата на МЗ, МО и МВР.

За мерки по отношение на бизнеса и заетостта правителството мобилизира ресурс от 4 милиарда лева:

в това число капитализация на ББР – ще бъдат отделени 500 млн. лв., които ще послужат за гаранции на бизнеса да има достъп до капитали в размер на 2.5 млрд лв

Още 200 млн лв ще бъдат насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1 500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудови правоотношения.

Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнати сектори (схема 60-40), които се очаква да достигнат до 1 млрд лв

Отлагане на плащане на данъци ще струва на държавата около 600 млн. лв.

Мерки МТСП

С 20 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът за патронажна грижа. Очаква се да бъдат включени още 12 000 потребители, т.е. около 25 000 възрастни и хора с увреждания ще имат достъп до интегрирани услуги.

МТСП има готовност да раздаде 1500 тона пакети с хранителни продукти на най-нуждаещите се. Те вече се раздават.

Ще се осигурят по 1000 лв. месечно допълнително възнаграждение за лекарите, медицинските сестри, всички медицински специалисти, които се борят със заболяването, включително и експерти от РЗИ. Част от тях вече са преведени на МЗ.

Мерки – Енергетика

Сроковете за заплащане на дължими суми електрическа енергия на битови клиенти, се удължават от 10 на 20 дни. Ако се наложи, могат да бъдат променяни допълнително.

Мерки – МОН

За учениците се организира обучение от разстояние в електронна среда.

Уредени са правата на учителите и директорите да работят от разстояние, като за изпълнение на задълженията получават заплатите си. За времето на извънредното положение няма да бъдат спирани помощи, обвързани с посещаване на училище.

Мерки- Финанси

За фирмите

До 30 юни 2020 г. се удължават всеки срокове за деклариране и внасяне на дължимия корпоративен данък и подаване на годишните отчети за дейността. Това се отнася и за:
данък върху разходите по ЗКПО
данък върху приходите на бюджетните предприятия;
 данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта;
данъка върху операциите на кораби.

За гражданите

Съответно, до 30 юни 2020 г. се удължава срокът за подаване на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон. Удължава се и срокът за ползване на 5 % отстъпка от дължимия данък на същата група лица до 31 май 2020 г.

Спира принудителното изпълнение по ДОПК (публични задължения), като за периода на спирането се начисляват лихви. Може да се извършва обезпечаване на задълженията. Няма да се провеждат публични търгове и няма да се извършва въвод във владение.

Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите в доказано засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването фирми, така че те да не бъдат съкратени заради мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса. Условието ще бъде запазване на всички работни места. Списъкът със сектори ще се актуализира динамично въз основа на съответните анализи.

Държавата ще увеличи с 500 млн. лева капитала на Българската банка за развитие с идеята парите да се използват за оказване на помощ на малки и средни компании, изпаднали във финансово затруднение.

В тази връзка ще се разработи схема за осигуряване на безлихвени потребителски кредити, която ще стартира в следващите няколко дни, за лица в неплатен отпуск, със запазени трудови правоотношения, в размер на 1500 лева с опция за увеличаване на лимита в зависимост от продължителността на кризата.

Утре ще бъде взето решение за великденска надбавка в размер на 40 лева към пенсиите за лица, намиращи се на прага на бедност.

Обобщение от Младен Шишков

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.