Няма доказателства медийният магнат и депутат Делян Пеевски и почетният председател на ДПС Ахмед Доган да са били изнудвани от румънския бизнесмен Дорин Йордаке. Въпреки това обаче Йордаке остава в ареста, тъй като има подозрение, че е участвал в престъпна група, организирана с цел изнудване.

Това е отделно престъпление и е достатъчно за задържането му. С тези аргументи във вторник апелативният спецсъд остави за постоянно в ареста Йордаке. Той е задържан от миналия май и неколкократно пробва да излезе с по-лека мярка.

Групата

Според разследващите в престъпната група са участвали Йордаке, българският му сътрудник Дилиян Георгиев и още един румънец – Овидиу Семенеску. Той не е арестуван и се издирва с европейска заповед. Тримата искали от Пеевски и Доган 12 млн. евро, за да се заличат имената им от доклад за контрабанда на цигари, твърдят от прокуратурата. Документът не е наличен по делото. Той е бил показван на основния свидетел срещу тримата (мъж с тайна самоличност) на конспиративна среща в Букурещ през миналата година. Малко след това тайният свидетел подава сигнал и започва разследването. Междувременно Йордаке и Георгиев търсят контакт с Пеевски, но до искане на пари така и не се стига. Арестувани са в края на миналия май, след като са следени със СРС-та.

Няма значение

От тогава Йордаке, който отрича обвиненията, е в ареста. Съдът неколкократно отказа да го пусне, защото имало доказателства срещу него. Сред тях не са такива за изнудване. Румънецът дори няма такива обвинения. Към момента е арестуван по подозрение за участие в престъпна група. За съда това е достатъчно.

Това, че Пеевски и Доган не са потвърдили в разпитите си, че са били изнудвани няма чак такова значение. Престъплението участие в група е такова срещу реда и спокойствието в страната, а изнудването – срещу личността. То е и вторично престъпление, намери съдът. В този смисъл – не е нужно да е било извършено, достатъчна е само престъпната група.

При производство за арест съдът не преценява вината, подчертаха още магистратите от апелативния спецсъд. В тези случаи се взема отношение "на пръв поглед, но не повърхностен" за това има ли подозрение. Така незнанието на Пеевски и Доган за готвеното изнудване "не може да е доказателство за липсата на обосновано предположение".

Освен това съдиите намериха, че има опасност Йордаке да се укрие, защото често пътува в чужбина и го оставиха в ареста.

Един път показания, втори път показания

"В началото на производството довод на прокуратурата беше, че е началото, а сега довод е, че това е краят на производството", обобщи адвокат Никола Атанасов аргументите на държавното обвинение, откъдето настояха Йордаке да остане в ареста. Адвокатът допълни, че доводите са "невъзможни", тъй като прокуратурата казва, че разследването е приключило и ако румънецът получи по-лека мярка, няма как да попречи.

Според съда обаче разследването се извършва ритмично и 8 месеца задържане е разумен срок, защото делото било сложно. Наскоро са проведени и нови разпити на свидетели. По информация на Mediapool става дума за двама души, които са разпитвани още през май. Тогава те са заявили, че са имали среща със сътрудника на Йордаке – Дилиян Георгиев – но не са обсъждали пари или някакви други искания. Шест месеца по-късно те заявяват друго – че на срещата е присъствал и Йордаке, както и че през цялото време се е говорело за пари.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.