Пеевски бил отслабнал забележително и вече не бил „Шиши“, а „Манекена“, твърдят слухове. Само че къде да го видим, като е в нелегалност от месеци? Да не би врачка или някои чужди служби да са му предрекли края на благоденствието? Чужди служби, защото нашите са му на „мирно-свободно“…

Че нещо необичайно се случва е ясно. На 12.02.21 г. лидерът на ДПС Карадайъ заявява в „Панорама“ на БНТ: Г-н Пеевски го познават нашите партийни структури. В условията на COVID-19 с неговите дарителски кампании вече цяла България, а и не само, знаят кой е господин Пеевски.“

Народният представител от ДПС Делян Пеевски отново е фаворит на структурите на партията за нов мандат в парламента. Това пък е съобщение от централата на ДПС на 17.02.2021 г.

Оттогава са минали само три седмици, но от Пеевски ни вест, ни кост, а името му изчезна от депутатските листи, сякаш е било изписано със симпатично мастило…

Какво се случва, дявол да го вземе?  

Преди дни американските сенатори Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец) - председател и член на сенатската Комисия за международни отношения, разпространиха съвместно изявление за отношенията на САЩ с България. Въобще не е случайно, че това става двайсетина дни преди изборите на 4 април. Наистина, това не е документ на Сената, но е доказателство за критичното отношение на Вашингтон към състоянието на демокрацията в България. При това потвърдено от двете големи партии в САЩ.

Ето някои цитати от изявлението:

„…България заема най-ниската в Европейския съюз позиция в Индекса за възприятие на корупцията за 2019 г. на „Прозрачност без граници“ и Индекса за свобода на медиите на „Репортери без граници“. Тези позиции подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Българското правителство и правораздавателната система трябва да полагат усилия за спазване върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои от тях, а медиите трябва да са свободни да съобщават истината, без да са подлагани на тормоз, насилие или наказания.

В продължение на почти 8 месеца на непрекъсната поредица от протести народът на България призова за край на корупцията и за уважаване на демократичните ценности и върховенството на закона. С наближаването на парламентарните избори през април е задължително правителството на България да защити тези ценности.

В духа на дългогодишни отношения САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България в борбата с корупцията, възстановяването независимостта на медиите и засилване върховенството на закона“.

Изоставен е обичайният дипломатичен тон, което е лош знак за страната ни.

Менендес е в американския парламент от 30 години, а в Сената - от 2006 г. насам. Оглавява Комисията по външна политика, която е с огромно влияние. Риш е от консервативните среди на Републиканската партия и е в политиката и управлението от 1974 г. насам.

Случайности няма, изявлението е съгласувано на най-високо ниво, без съмнение. Публикувано е на официалната страница на сенатската комисия, както и в сайта на американското посолство в София.

Неадекватната реакция на ГЕРБ чрез политически мушици като Георг Георгиев и Даниел Митов доказва паниката, която явно е лишила от разум управляващия връх. Този връх за първи път разбра, че визата за Олимп е изтекла и няма да бъде подновена.

Американските служби и прокуратура имат достатъчно данни за корупционните практики, свързани с Делян Пеевски и кръгът, който той представлява. Този кръг управлява държавата. Източници на Фрог нюз в САЩ смятат, че към тези папки в последно време е прибавена съвсем „прясна“ информация за рекетьорството срещу бизнес субекти, присвояването на фирми, преследване на хора чрез ДАНС, прокуратурата и други структури, превърнати от властта в бухалки.

От американците са засечени множество незаконни начини за плащане данък „спокойствие“ от бизнеса, който пълни чекмеджето на премиера. От България са предоставени множество доказателства за това, включително записани разговори и видео материали. Не на последно място са и зесечените срещи и задкулисни договорки с представители на руските тайни служби и финансови институции по различни енергийни проекти.

Налични били и нови данни за износ на големи количества каптагон за Близкия Изток и за терористични формирования на Ислямска държава също са в папките. Разбира се описани са и връзките на този трафик с хора високо във властта.

Корупционният скандал „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд също е натежал.

Има и други причини, някои от които по линия на отношенията с Анкара, Република Северна Македония, банкови сметки в Дубай и пр.

Чрез своите адвокати в САЩ Пеевски опитва да постигне договорки с американските власти, на които обещава да предостави документи, които уличават властовата върхушка в България в корупция и закононарушения. Янките обаче настояват да получат подробни сведения за зависимостите между власт, политика и прокуратура. Пеевски пък иска гаранции, че ще бъде признат за свидетел, за да избегне съдебно преследване и наказание.

Нашите източници смятат, че американците са засекли, че същите документи, които той им е предоставил, са стигнали и до руските служби. Дори се предполага, че това е станало през руските посолства в Брюксел или Виена. Предоставени били от близък роднина и доверен адвокат.

В същото време има информация, че другите от управленското „трио“ са се разграничили от депутата-олигарх и на свой ред са предоставили уличаващи го данни.

Пеевски и Доган са в нелегалност. Борисов води трескава кампания, като организира истински фронт срещу своите главни опоненти и най-вече срещу „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Целта е ДПС да остане трета сила в НС, за да се реализира идеята за програмен/експертен кабинет а ла „Беров“ с министри-марионетки.

Ще изпълни ли Пеевски заканата си отпреди време, отивайки към дъното да завлече и своите ортаци? Или те ще го изпреварят и ще бъдат по-убедителни?  

Странно е в тази ситуация поведението на някои опозиционни формации. Не подемат темата за изявлението на американските сенатори, нито по скандала с писмото на Европейската прокуратура, което съдържа сериозни забележки по седем от десетте български кандидатури. Два мега скандала, които властта се опитва да прикрие, омаловажи и замете под килима, а опозицията проспива.

Във въздуха витае високо напрежение и евентуални фатални развръзки ще са логичен завършек на голямото плюскане.

В такава ситуация политиците е добре да знаят дължината и обиколката на своята шия... На едни данните ще им трябват за нови ризи и вратовръзки, а на други…

А може мерките да са взети вече от друго място.

Огнян Стефанов

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.