„Борисов няма как да укрепи ерозиралата си власт, особено с лъжата, която беше пусната за заплатите на медицинските сестри.
Доган до края на живота си ще бъде употребяван. Друг е въпросът този модел от кого ще се оглави след края му. Откакто Пеевски присъства в политическото пространство на ДПС, той има една основна  задача - да осигурява колкото се може повече цигански гласове за модела Доган.
Задкулисието превзе ДПС и го направи разклонение на мафиотските групи в България."

Медиите търсят бившата дясна ръка на Ахмед Доган винаги, когато информацията около ДПС  е оскъдна или предстоят трусове в държавата. И макар често да го наричат автор на конспиративни теории, прогнозите му се сбъдват в по-голямата си част. Докато осъществявахме връзката си, няколко медии потърсиха гледната му точка по различни въпроси. И макар да гледат отвисоко на изказаните становища, изградиха коментарите си върху неговите тези.
Какво ще се случи след изборите? Заменим ли е Пеевски и безсмъртен ли е Доган? Кой плаши циганите и защо? За всичко това – Осман Октай пред Liberta.bg

-    Господин Октай, ДПС прави изборна кампания почти в нелегалност - ефимерно присъствие в медиите и никаква задкулисна информация. Вярно ли е, че за Кърджали и част от Североизтока ГЕРБ  се е договорил с партията на Доган да й отстъпи терените?

-    При разпределението на интересите на общинско ниво, всяка политическа партия гледа да извоюва повече позиции, за да може да е в т.нар. ОПГ-та, които управляват общинските бюджети, общинската собственост и общинските проекти. За това там партиите, колкото и да са близки на национално ниво, при местни избори  всеки тръгва да си извоюва своя територия. В общините на ДПС присъстват почти всички политически формации със свои листи за съветници, със кандидати за кметове. И ГЕРБ, и БСП се стремят да имат съветници където е възможно. Така че, не бива да влизаме в плоскостта, че има съглашателство между партиите на местно ниво по време на избори. Договорките започват след изборите, когато седнат на софрата и в зависимост от извоюваните позиции разпределят порциите. И в големите градове, и в малките общини е така.

-    Кой плаши ромите от Сливен и другите места със смесено население, че се наложи да прибират децата си от училища и детски градини? Скърцане на зъби към ГЕРБ ли е това, демонстрация на сила, или напомняне чий електорат са циганите? „Като дойдат избори, има цели щабове, които мислят какви мръсотии да направят“- каза Борисов в интервю пред bTV. Кои са „партийните пастори“ по думите му?

-    Откакто Пеевски присъства в политическото пространство на ДПС през годините, той има една основна задача - да осигурява колкото се може повече цигански гласове за модела "Доган". Не случайно покрай него се разви бизнес проекта "Лафка“. За месец, със съдействието на всички централни власти, той придоби и отне собствеността на хората, които притежаваха тези пунктове. На хиляди хора в цялата страна им беше отнета възможността да правят бизнес в тези лафки. Защо беше направено? В последните години постоянно коментирам, че около тези лафки се създаде мрежа от десетници за контрабанда на т. нар. „цигански тартори“ или „барони“ за контрабанда с цигари, амфетамини и ред други контрабандни дейности, чрез които се контролира електоралния вот сред циганското население.  С тази схема ДПС, не само на евроизборите, но и на предишни избори, в области където никога не са имали електорат, сега имат по 8 000-10 000 гласа. Това са Монтана, Враца, Видин и други региони. Не случайно имат мандати в Пазарджик, Стара Загора - с цигански гласове. На последните избори много турски гласове отказаха да гласуват за ДПС и те компенсираха тази тенденция с модела на ромските гласове. За това Пеевски е важен фактор. Със събитията в Сливен и други райони се цели ДПС да има силно присъствие със съветници в община Сливен и другите общини. Но най-трагичното е, че когато хората нямат доверие в държавните институции, там започват да работят слуховете. И когато гражданите не вярват в институциите – парламент, прокуратура, изпълнителна власт, те стават подвластни на слухове. Ако имаме държавници, те незабавно трябва да се оттеглят. Но те никога няма да бъдат държавници, а просто политици – еднодневки, които са готови на всякакви компромиси, само и само да завършат магистрала „Хемус“.

-    Говорите за ДПС като финансова машина, да ви питам за една друга, изборна такава: След контрата на Цветан Цветанов, ще работи ли изборната машина на ГЕРБ на същите обороти и очаквате ли по-лош резултат за Борисовата партия?

-    Аз имам информация за проблеми на ДПС в Североизточна България. Особено в Силистренска, Шуменска и Разградска област, от където съм и аз. Разговарям с много бивши кадри на ДПС, например с досегашния областен управител на Разград  Гюнай Исмен, който беше изхвърлен от партията. Той на миналите местни избори с партията на Илияна Раева излъчи двама общински кметове. Сега има кандидати в две общини с една земеделска партия и има много мощно присъствие в няколко общини със своите бизнес интереси, защото в тези места има доста сериозен отлив от ДПС. А в Дулово вече трети мандат ДПС се бори да си върне властта. Същото е и в Хитрино. Бившият областен председател на ДПС, който стана известен по време на катастрофата, сега е кандидат-кмет от партия ДОСТ на Местан. Сред турците има много съпротива срещу модела "Доган". Не случайно те търсят резерви сред циганското население, защото виждат, че този етно-религиозен модел не върши работа на задкулисието само чрез Доган и търсят друг резерв за подкрепа на същия модел.

-    В резултат на всичко това, ще загубят ли ГЕРБ много гласове на тези избори?

-    ГЕРБ ще има много сериозни проблеми и не случайно днес, по време на интервюто на Борисов с Хекимян, премиерът се дистанцира от предизборната кампания на кметовете си, включително и в София. Каза, че е оставил всеки сам да си прави кампанията, да си реди листите и кандидатите. Познавайки речника на Бойко Борисов, смисълът е: утре аз няма да нося отговорност при загуба. Явно има информация, че на много места съществуват фронтове срещу кандидатите на ГЕРБ от всички останали политически формации. След като я докарахме до там, че всички сериозни политически сили да се обединяват срещу ГЕРБ, трябва да отчетем, че премиерът е сериозно притеснен.

-  „В евроизборите видях краха в очите на хората“- да цитираме пак премиера и понеже вашите прогнози се сбъдват често, какво предстои да види  след местните избори?

-    След местните избори, каквито и усилия да полага централната власт да се закрепи, това, което се случва в нейното партньорско поле /ВОЛЯ, АТАКА и т.нар. патриоти/, доказва степента на ерозия на борисовата власт. Ако ти насилствено държиш властта с подобни партньори и проблеми, с всякакви компромиси, само и само да завършиш магистрала „Хемус“, ти си обречен. Няма как да не си намразен от гражданите на страната си и да не видиш тази омраза. Той за това си организира тези срещи в Корея и ОАЕ за да не вижда хората и да не им дава отговори. Защото сам се вкара в капан със стратегията, че сам решава всичко в държавата. Когато общините имат проблеми и му бъде поставен този въпрос, той няма какво да отговори и няма как да каже: “Аз не съм всесилен“. Всъщност това е големият проблем и след изборите тепърва предстои сблъсъка с негативната енергия в очите на гражданите. Няма как да укрепи ерозиралата си власт, особено с лъжата, която беше пусната за заплатите на медицинските сестри, оправдавайки се че налива милиарди. Но защо никой не го пита за ненаправените реформи? А така милиардите потъват, като потънаха и в КТБ.

-    Изчерпан ли е Делян Пеевски и безсмъртен ли е Доган за статуквото?

-    Доган до края на живота си ще бъде употребяван. Друг е въпроса този модел от кого ще се оглавява след края на Доган. Дали чрез Атака, дали чрез т.нар. патриоти, или друг субект, кадрите на задкулисието влязоха в кабинета на Борисов. Мога да заявя имена като Горанов, като министъра на икономиката, на земеделието Порожанов - всичко това са кадри на ДПС, вкарани в управлението на Бойко Борисов чрез схемата Пеевски-Доган. Те, обаче, не са кадри на Пеевски и Доган, те просто са посредници със зависимостите на хората, особено след фалита на КТБ. Дължимите суми към КТБ на много медийни босове, бизнесмени и политици са прехвърлени към друга банка с посредничеството на Пеевски и все едно са си погасили кредитите, но те продължават да ги дължат и това ги прави зависими, заложници на касиера на КТБ - Пеевски. Задкулисието прехвърли активите на ТЕЦ Варна на Доган, правейки го заложник на тяхна схема, когато ТЕЦ-а е фалирал и тази фирма дължи над 300 милиона евро кредити. И изведнъж, вместо на циганин, прехвърлят активите на ТЕЦ Варна към Доган с една единствена цел - чрез Доган да вземат студения резерв. От времето на Кръглата маса, до днес, вече 30 години ни управляват хора-сенки, задкулисни играчи - бивши офицери, бивши генерали, политици и т.н.

-    Огромен песимизъм има във факта, че докато е жив Доган статуквото е непреборимо, а после?

-    Имаше опит да го подменят с Лютви Местан и аз го казах година по-рано. Като бивш мой кадър казах, че той може да става за говорител и ехо, но не става за лидер. След него другият подготвен беше Карадайъ - от ничия територия на ДПС Борино, а не от силните на движението райони дойде. Хвърлянето му срещу т.нар. атентатор на Доган – Октай Енимехмедов не е случайно. Ако не е подготвен предварително, кой нормален човек ще се хвърли срещу дуло на пистолет? Дори за да спаси лидера си? Фактът, че се хвърли, означава: знаел, е че оръжието е фалшиво. Така действа задкулисието, чиято цел бе да накарат Сокола да посочи човек и да се скрие в Сараите. 

До края на живота на Доган този модел ще продължава да контролира и ерозира държавата. Ние още през 1993 година се противопоставихме на този етно-религиозен модел, когато образованите основатели на движението направихме всичко възможно да се слеем с БЗНС, със СДС. Идеята беше за сливане, за да няма етнорелигиозни формации за употреба. И стотици хиляди кадри на ДПС платихме много висока цена от този сблъсък със задкулисието и мафията, която превзе ДПС и го направи разклонение на мафиотските групи в България.
 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.