Новата пленарна сесия на 48-ото Народно събрание започна с искане за излъчване на редовен кабинет от всички политически лидери, без този на "Възраждане". Първи по темата се произнесоха политическите опоненти от "Продължаваме промяната" и ДПС. Проектопремиера на ПП акад. Денков обвини всички, които не приемат в петък декларацията на партията му, че са искали избори от самото начало на това НС.

След изслушването на химна на България и на ЕС, на който традиционно от "Възраждане" останали седнали по седалките, се заредиха и също толкова традиционните декларации за начало на нова сесия.

Пръв взе думата номинираният за премиер от втория мандат Николай Денков, за да поиска и от парламентарната трибуна подкрепа за програмната декларация на ПП. Денков предварително обвини всички, които не го сторят, че ако откажат, това ще рече, че още от конституирането на парламента са искали нови избори. "Да изберем редовно правителство", изведе като приоритет и цел номер едно Денков пред 48-ия парламент.

Той прочете параграфа от декларацията в частта му за обединението, което предлага на всички останали ПП.

"Въпросът ми към всеки един от вас е - с кой от тези приоритети не сте съгласни и с коя от дейностите не сте съгласни. Много интересни бяха критиките - ръководителят на една ПГ каза, че са приоритетите, взети от тяхната програма. Трети казаха, ние подкрепяме декларацията, но имаме възражения към два-три текста. Аргументи от този тип показват, че ние сме си свършили работата", заключи Денков.

"Въпросът е можем ли да работим заедно и да ги постигнем", допълни той и предупреди, че в петък ще си проличи кои формации искат съгласие за правителство. Ако пък политическите сили в НС не могат да си отговорят на въпроси дали са съгласни да приемат декларацията и да търсят съгласие за правителство, да кажат ясно, че са работили за избори.

"Когато започнеш парламентарния живот с промени в Изборния кодекс и след това отхвърлиш всички възможности за редовно правителство, това означава, че от самото начало сте се готвили за нови избори", обобщи Денков.

Да сформираме редовен кабинет с програма и с ясни задачи за цялото общество, включително да препотвърдим евроатлантическата ни ориентация, отправи подобен апел лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който поздрави партията с 33-ия й рожден ден. Въпреки че призова за същото, както и кандидат-премиера Денков, Карадайъ направи уговорката: "Не е важно кой първи ще изрече в декларация приоритетите на България, за да се нарече спасител и да лепи етикети на останалите. Време е за отговорност". Лидерът на ДПС призова всички партии да седнат на масата на преговорите, защото спокойствието в обществото се дължало само на очакването да се сформира редовен кабинет.

"Народът очаква това от нас и няма да има оправдание от никого, ако се провалим. В момента хората искат редовен кабинет. Те очакват основните теми от дневния ред на обществото да бъдат дневен ред и на политиците. Хората ни дават ясен знак, че ни дават шанс да излезем от политическата криза. Избори без създаване на нормалност в отношенията между партиите не са решение", подчерта лидерът на ДПС.

"Очевидно всички гледаме към третия мандат, ние бихме го нарекли мандат на разума", реагира в декларацията на БСП лидерката й Корнелия Нинова. Тя обаче даде още един аргумент за нуждата от кабинет - налице била опасна президентска власт, "която се движи по ръба на Конституцията". Нинова също повтори, че тази пленарна сесия може да реши проблемите пред страната или пък да задълбочи кризата и безпътицата.

Към подкрепа на декларацията на Денков призова лидерът на ДБ Христо Иванов.

"Да, този парламент трябва да излъчи правителство, но то да е способно да води страната през трансформациите. То трябва да излъчи правителство, което прави реформи и стъпва на ясна програма. Моля ви, колеги, хайде да се отнесем малко по-сериозно към проекта на декларация", апелира той. Иванов изведе думата "надежда" пред "черни прокоби и проклятия", които звучали в пленарната зала. "Дайте да спрем с политиката на страха и да се опитаме да минем отвъд нея", добави той. Лидерът на ДБ съжали, че част от ПГ пропуснали консултациите по декларацията на ПП.

Единствен лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не повтори рефрена за нужда от редовно правителство. Обратно на предишните оратори, Костадинов отново се обяви за нови парламентарни избори. "Този парламент е с много кратък политически хоризонт, той беше мъртвороден още след изборите", заяви лидерът на "Възраждане".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.