На живо. Тези преговори нямат абсолютно никакъв смисъл освен добрия пиар на Кирил Петков и Асен Василев. В това няма нищо лошо, защото българите се управляват чрез харизма, която се движи по посока на пожелателното им мислене. Никога в реалността.

Костов прояви неблагоразумието да ги държи в нея и го низвергнаха завинаги.

Повечето хора тук предпочитат да живеят в представите си и да ги управляват с думи и пожелания.

Всички неща, които се говорят в този МОЛ, организиран от Кирил и Асен, съм ги слушал от две десетилетия. Празни приказки и водопад от добри намерения.
Вчера слушах Асен Василев, който поиска до лятото на следващата година ясен план за спешна помощ за всички български граждани. Преди 18 години Алекс Чирков, Бог да го прости, беше измислил много добра система, беше намерил и финансиране от Европа, но дори и тогава това се провали в политическото нищо неправене, което е следствие на общобългарското нищо неправене.

България се движи по инерция и се променя със закъснение, заради външния свят, а не заради вътрешните си усилия. Това е даденост, а прословутите 500 години не са историческа несправедливост, а закономерност на националния ни характер.

След ерата на Борисов несъмнено ще има промяна, защото се ударихме в някакво дъно от простотия и разпад, но няма никаква гаранция, че оттласкването от тях ще ни докара по-добри дни. По-скоро ни очаква поредната порция от ляволиберална модернизация, чиито плодове бере разлагащия се Европейски съюз.

Много ми се иска да не бъда черноглед, а да бъда реалист и си давам сметка, че не винаги уцелвам мярата, но всичко, което дотук правят от "Продължаваме промяната" е само пиар, въздух, захарен памук и влиза в традицията на правене на политика от късния Тодор Живков, Бойко Борисов и царя - създаване на илюзорен свят от надежди за бъдещето и поддържането му с пропаганда и фантазии, за да се бяга от реалността.

Има моменти на катастрофа и удар в нея - цикличните кризи от различно естество - 1989-а, 1997-а, 2001-а, 2009-а, 2013-а, 2021-а, но следва окопитване и ново отлепяне от реалността до следващата криза. Междувременно, липсата на маркировка и осветление по лошите пътища, режима на водата, воденичния камък на тока и парното и цялата битова посредственост, която влачим със себе си през историята си, е все същата, независимо от строя и месията, които са на дневен ред в илюзорния свят на политиката.

Мисля, че вместо да губят време в празни приказки по моловете ще е по-ефективно Кирил и Асен да привикат Корнелия, Слави и Христо Иванов - да се разберат за министерските кресла и да почват промяната, която и с тях и без тях ще се случи, просто защото предишната промяна на Бойко Борисов се изчерпа.

Явор Дачков, Фейсбук

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.