Цена над 250 лева за мегават/час за газа означава затваряне на предприятия

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива, заяви на брифинг в МС служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката.

Алексиев посочи, че щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация.

"Проблемите, които са натрупани, са много", отбеляза той и допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на "Булгаргаз".

"Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", посочи вицепремиерът и транспортен министър, цитиран от БНР.

Според Христо Алексиев "каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени".

"За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", посочи служебният вицепремиер.

По думите му осигуряване на необходимите количества природен газ трябва да бъде на възможно най-добрите цени.

Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание.

Aлексиев също така отбеляза, че по отношение на газа, поради факта, че няма действащ парламент, е договорено, че ако има предложения за компенсации на бизнеса, то такива трябва да бъдат подготвени като законодателна инициатива, да преминат всичките нужни процедури и да бъде внесен в новото Народно събрание.

Енергийният министър Росен Христов пък заяви на днешния брифинг, че интерконектора от Гърция е договорено да се пусне на 1-ви октомври.

Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват едва трета от нуждите за октомври. Месеците ноември и декември обаче не са обезпечени, посочи Христов.

"Количества газ за септември са осигурени, до голяма степен са осигурени и за октомври. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената", отбеляза още енергийният министър и добави:

"Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври".

Росен Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ:

Неизбежно е България да преговаря с "Газпром" за доставки на газ, заяви още енергийният министър.

Бизнес и синдикати: Настояваме за доставки на газ на най-ниска цена, нямаме алтернатива на "Газпром"

Цена от 200 лева на мегават/час за газа е поносима цена. Цена от 250 лева на мегават/час е вече предела, от който трябва да се търсят компенсации, така както ще се търсят компенсации за битовите потребители над 120 лева за мегават/час. Това обаче ще стане при условие и то е реактивиране на договора с "Газпром".

Това заяви на брифинг след заседанието на Кризисния щаб по енергетика председателят на АИКБ Васил Велев. 

"Нямаме алтернатива на договора с "Газпром" по отношение на цената. Ние не приемаме да плащаме по 180 млн. лева. Можем да спестяваме по 180 млн. лева на месец, ако имаме доставки от "Газпром". Приблизително толкова може да се икономиса и от азерския газ, ако интерконекторът наистина заработи от 1 октомври", добави той. 

Думата взе и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". "Днес чухме от бизнеса, че при цена над 250 лева за мегават/час за газа означава затваряне на предприятия. Това пряко касае нас - синдикатите. Разбрахме също, че дори и за компенсациите за бизнеса трудно могат да се намерят средства. Ако разширим и обхвата на хората, които имат целева нужда от енергийни помощи, то ще е почти невъзможно да се осигурят пари и хората ще стоят на студено зимата. Настояваме да се гарантират доставките на газ на най-ниска цена. Ясно е, че всички други доставки, извън "Газпром", са с по-висока цена. Нека да оставим геополитиката и да си гледаме интересите на държавата. Нямаме алтернатива на "Газпром". Относно тока настояваме "Европейската комисия" да промени директивата си и да имаме право да не изнасяме ток, за да гарантираме нергийната си сигурност", категорична бе тя.  

"Искам много ясно да стане на всички, че ние не искаме да се стигаме до момент за компенсации", обяви от своя страна председателят на Българската стопанска камара Добрин Митрев. "Вариантът да сме стабилна държава е да имаме гарантирани доставки на газ на достъпна цена. Ако цената е достъпна, при палитрата, която имаме, при действащ договор с "Газпром", няма да се налага да се взима от средствата на всички български данъкоплатци, за да се компенсира високата цена на газа, защото Европа средства няма да ни даде. Говорим за геополитика, но ние не можам да се преместим като държава, нито на Запад, нито на Изток, нито на Север, нито на Юг. Ние сме тук и това е нашето място. Това, че много пъти сме били между шамарите на Изтока и Запада не ни е помогнало да сме богата и преуспяваща държава. Това е причината да си гледаме нашият национален и стратегически интерес. А той е - да си доставяме газ на най-ниска цена. Ако този газ е от "Газпром", нека го доставяме. Тогава няма да приказваме за компенсации, а ще приказваме за икономически растеж и повишаване на доходите", добави той. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.