Премиерът на България Бойко Борисов не е поканен на срещата на върха в Берлин. На нея са поканени лидерите на Западните Балкани, но сред тях не фигурира името на министър-председателя на България.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са домакини на среща в Берлин на представители на Западните Балкани и Европейския съюз.
Размяна на идеи и укрепване на сътрудничеството в региона са в основата на срещата. Сред главните теми е диалогът между Сърбия и Косово и нормализирането на отношенията между двете страни.За днес в Берлин е планиран протест, организиран от косовското опозиционно движение Самоопределение, което е против преговори между Белград и Прищина.

На днешната среща на върха ще се обсъждат Западните Балкани, Сърбия очаква да бъде подложена на натиск. Това заяви президентът Александър Вучич в интервю за тв "Пинк".

"Нямам нищо против (премиера на Словения Мариян) Шарец, но защо Шарец, а не (премиера на Румъния Виорика) Дънчила, защо (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович, а не (унгарският министър-председател Виктор) Орбан, защо не (премиерът на България Бойко) Борисов“, сподели Вучич.

Меркел и Макрон ще се видят днес в Берлин на срещата на върха, на която ще се обсъжда връщането на масата на преговорите на Сърбия и Косово. Българският премиер, миротворецът на Западните балкани, не е в списъка на поканените лидери. Няма ги началниците на Румъния, Унгария и други страни, а сръбският президент Вучич в прев текст коментира, че това е така, защото предстои на високо равнище да се признае независимостта на измислената държава Косово. Меркел и Макрон високомерно и надменно пренебрегнаха нашия самодеец в поредната си игричка за прекрояване границите на Европа. А нашичкият позорно мълчи и дума не обелва за резила си. Чудя се какво ще измисли сега Бойко, докато засрамено подсмърча в гаража си в Банкя!, коментира журналистът Любо Кольовски. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.