Общо 80 на сто от българите и 71 на сто от останалите граждани на ЕС са на мнение, че в страната им има корупция. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

Над половината (51 на сто) от участниците в допитването у нас мислят, че в последните три години корупцията се е увеличила (42 на сто в ЕС), а според 23 на сто е намаляла (37 на сто в ЕС). Мнозинството от българите (83 на сто) и останалите граждани на ЕС (82 на сто) са на мнение, че не е приемливо да се дават пари, подаръци (61 на сто у нас и 75 на сто в ЕС) или да се правят услуги (67 на сто у нас и 74 на сто в ЕС), за да се получат услуги от държавната администрация, пише Банкеръ.

Всеки четвърти (26 на сто) у нас (28 на сто в ЕС) заявява, че е лично засегнат от корупцията във всекидневието. Едва 11 на сто у нас и 5 на сто в ЕС заявяват, че в последната година са пострадали от корупция.

Според българите даването на подкупи и злоупотребата с власт за лично облагодетелстване са разпространени най-често в полицията и митниците, а също и в здравеопазването, сред държавните служители и политиците. В ЕС най-често в това са упреквани партиите и политиците. У нас 79 на сто наблюдават корупция в местната власт (68 на сто в ЕС), а 84 на сто - в националните власти (70 на сто в ЕС).

Според проучването, за българите корупцията в бизнеса най-често (84 на сто) се дължи на прекалената обвързаност на политиците с бизнесмените (76 на сто в ЕС). Попитани към кого биха се обърнали с жалба срещу корупция, 58 на сто от гражданите в ЕС посочват полицията, докато у нас това биха сторили 32 на сто, показват данните.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.