„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ попаднаха в капана да нямат никаква друга обвивка освен анти-ГЕРБ, коментира Кристиян Шкварек.

„Продължаваме промяната“ са модерна градска лява партия, която постига леви цели с леви инструменти, каквито са всичките финансови промени, които направи Асен Василев. За последните 22 години в България не е имало по-ляво фискално управление.

Кризата в левицата има едно име и това е Корнелия Нинова. Докато тя се е окопала в БСП, тази партия ще върви към 4%. Това заяви в интервю за БГНЕС историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек, председател на Младежкия консервативен клуб.

Според Шкварек в България не съществува единен политически елит, има различни елити, чието разделение е партийно. Той смята, че някои от партиите вече осъзнават, че не може да продължава ситуацията от последните две години, особено на фона на тежките икономически изпитания, които ни предстоят през зимата и пролетта.

В същото време Шкварек посочи, че част от партиите, особено „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, са попаднали в капана на анти-ГЕРБ говоренето.

„През последните две години определени партии смъкнаха всякаква своя обвивка, всяка друга своя кауза, всяка друга своя заявка, освен анти друга определена партия или група от партии. Когато една партия престане да бъде лява или дясна, когато престане да бъде произточна или прозападна, с консервативна или либерална насоченост, а единствено се основава на това да изчегърта някой друг, тя влиза в капана, който описвам“, заяви Шкварек.

Това е и една от причините, която не би позволила на ПП и ДБ да участват в една бъдеща евроатлантическа коалиция. „Ако приемат подобно нещо малко или много ще започнат да се самоубиват електорално. Ако не приемат и продължат да държат държавата в това състояние, те пак се самоубиват. Т.е. това е капанът и призовавам партиите в бъдеще да не изпадат в него“, отбеляза политическият анализатор.

Този капан създава и ражда партиите. Според него ПП не са се „родили“, за да запълнят някаква ниша на идеологическо ляво-дясно, те запълниха нишата на анти-ГЕРБ.

„Това ги роди, но същевременно е нож с две остриета. По тази причина не смятам, че те биха се съгласили на такава коалиция след изборите на 2 октомври. Смятам, че ще отидем на втори избори през февруари-март и тогава вече може да се намеси международният фактор, който да ги натисне да влязат в подобна коалиция“, не изключи Кристиян Шкварек.

Той коментира и прословутата заявка, направена в началото на управлението на ПП, че ще постигат леви цели с десни методи и разминаванията в тази посока.

„В момента, от който започнаха да управляват левите цели се виждаха – искаха да постигнат по-високи средни доходи, по-високи пенсии, безплатни детски градини и т.н., обаче десните методи започнаха да изчезват. Изведнъж започнаха да взимат заеми, които са леви методи“, отбеляза анализаторът.
Той подчерта, че ПП са една модерна лява градска партия, която постига леви цели с леви инструменти. „Такива са всичките финансови промени, които направи Асен Василев по време на тяхното управление. За последните 22 години в България не е имало по-ляво фискално управление, включително когато на власт бяха БСП, които въведоха плоския данък“, добави Кристиян Шкварек.

В същото време се опитваме да си обясним на какво се дължи идеологическата неразбория, която възниква между избирателите и ПП.
„Във всяка една западна уредена демокрация градските хора от центъра на големите градове със средно високи доходи с прозападни възгледи са леви. И те го казват, че са леви. И те знаят, че са леви. И там няма стигма. Един средностатистически човек в Лондон казва: аз съм ляв, гласувам за лейбъристите. Неговият еквивалент в центъра на София или в Пловдив мисли по абсолютно същия начин и представлява същия човек като визия, възгледи и начин на живот. С тази разлика, че казва, че е десен“, отбеляза Шкварек.
Според него това се дължи на наследството на прехода. Тези хора или техните родители са се борили срещу БСП през 90-те години и за промяна на геополитическата ни ориентация. „Тогава в тяхното съзнание остана, че трябва да си десен. Десен означава прозападен. Трябва да умре тази идея в България. Десен не означава да си прозападен, а ляв – да си произточен. Дясното и лявото имат фундаментални исторически, цивилизационни, ако щете дори културни концепции и облик, който предопределя, че градската десница в България е левица. Така е навсякъде по света и тя трябва да го приеме“, категоричен е Кристиян Шкварек.

Според него ПП се явяват един мост към това психическо преодоляване на тази бариера. „Те все повече казват - не сме десни, лявото клеймо не е клеймо, това е нещо нормално. Те могат да доведат до този катарзис градските леви хора да кажат, че са леви“, добави той.

А по отношение на самата левица, Шкварек посочи, че кризата там има едно име – Корнелия Нинова.

„Няма друга фундаментална криза в левицата. Докато Корнелия Нинова се е окопала в БСП, тази партия ще върви към 4%. В интерес на истината хората, които са недоброжелатели на БСП, би трябвало да се радват на Нинова, защото тя ще докара до това, че столетницата за пръв път няма да влезе в парламента“, каза анализаторът.

Рекорден е процентът на хората, които бяха загубени като гласоподаватели за БСП. Шкварек смята, че една голяма част от тях отиват във „Възраждане“.

„Ще има едно преливане от БСП към „Възраждане“. Ние ще имаме лява проруска партия, но тя няма да се казва БСП, а „Възраждане“, подчерта той.

Анализаторът предупреди, че „Възраждане“ се храни от това някой да дразни проруско настроените българи. А на ПП това се получи много добро със спирането на доставките на руски газ и изгонването на руските дипломати.

„Ако не се държи жива битката русофилство-русофобство „Възраждане“ няма да върви нагоре. Те живеят изцяло от това и действията на ПП помогнаха за техния възход“, категоричен е Кристиян Шкварек

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.